Банкеръ Daily

Свят

Байдън: Войната приключи, борбата срещу терористите продължава

Президентът на САЩ Джо Байдън

Прекратяването на войната в Афганистан и изтеглянето на военните части оттам е правилно решение, но САЩ ще продължат своите антитерористични операции, заяви американският президент Джо Байдън в Белия си дом в изявление за край на най-дългата война, в която САЩ са участвали.

"Сложихме край на най-дългата война в историята на САЩ и на усилията си за преоформяне на други държави чрез военни операции“, каза той и  припомни, че в Афганистан са загубили живота си 2461 американски войници, над 20 000 са били ранени, а разходите за войната са надхвърлили 2 трилиона долара. "Отказвам да започна нова 10-годишна война в Афганистан“, подчерта президентът.

САЩ изпълниха антитерористичната си мисия преди 10 години, но ще продължат да използват способностите си за военен удар в борбата с терористични организации, включително афганистанския клон на „Ислямска държава“, добави още той.

Президентът подчерта , че в понеделник Съветът за сигурност на ООН е приел резолюция, която изпрати ясно послание за това, което международната общност очаква от талибаните - да постигнат напредък, по-специално свободата на пътуване, свободата на напускане. Над 100 са решени да гарантират, че талибаните спазват тези ангажименти. България също се присъедини към тези страни. Това ще включва текущи усилия в Афганистан за отваряне на летището, както и сухопътни маршрути, позволяващи продължаване на заминаването на тези, които искат да напуснат, както и доставка на хуманитарна помощ за народа на Афганистан.

"Талибаните поеха публични ангажименти, излъчвани по телевизията и радиото в цял Афганистан, за безопасно преминаване за всеки, който иска да напусне, включително тези, които работят заедно с американците. Ние не приемаме само думите им, а очакваме конкретни действия и имаме средства да се уверим, че тези ангажименти са изпълнени", каза още Байдън.

Според последни социологически проучвания, близо 70% от американците смятат, че САЩ не са успели да постигнат целите си в Афганистан.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във