Банкеръ Daily

Свят

Байдън вече е чел доклада на разузнаването на САЩ за Кашоги

Джамал Кашоги

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че е чел доклада на американското разузнаване за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, който се очаква да бъде публикуван днес, предаде Франс прес. 

ЦРУ е имал основен принос за изготвянето на документа. В него се твърди, че саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман е одобрил и вероятно е разпоредил убийството на Кашоги, който пишеше статии за "Вашингтон пост" - издание, критикуващо политиките на принца, казват четирима неназовани американски представители, предаде Ройтерс.

Джо Байдън скоро ще разговаря за първи път с краля на Саудитска Арабия Салман, съобщи снощи говорителката на Белия дом Джен Псаки.

Според американското издание "Аксиос" разговорът щял да бъде днес. Запитана по този въпрос, Псаки не пожела да потвърди този времеви график.

"Разговорът ще се състои много скоро, но все още планираме точния момент", заяви тя. Декласифицираният доклад също ще бъде публикуван скоро от директорката на Националното разузнаване Аврил Хейнс, добави Псаки.

Говорителката потвърди намерението на президента Джо Байдън да "прекалибрира" отношенията с Рияд в сравнение с предишната американска администрация, която често пъти бе обвинявана, че си затваря очите по въпроса с човешките права.

"Това означава, че президентът няма да мълчи, той ще говори на висок глас, когато има притеснения по въпроса за нарушения на човешките права, по въпроса за липсата на свобода на слово и на изразяване", каза Псаки.

Публикуването на доклада за убийството на Хашоги би трябвало да е първи тест за това прекалибриране на отношенията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във