Банкеръ Daily

Свят

Байдън уверен, че ще разговаря със Си Дзинпин на срещата на Г-20

Президентът на САЩ Джо Байдън изрази увереност, че ще има среща с китайския си колега Си Дзинпин по време на срещата на върха на Г-20 в Бали, Индонезия, предаде Франс прес.

"Ако той бъде там, аз съм сигурен, че ще се видя с него", заяви Байдън в отговор на журналистически въпрос за евентуална среща между двамата.

Двамата лидери разговаряха по телефона на няколко пъти, но не са се срещали, откакто Байдън дойде на власт.

Президентът на САЩ проведе телефонен разговор с новата британска премиерка Лиз Тръс, предаде Ройтерс.

Двамата лидери постигнаха съгласие да укрепят допълнително отношенията между страните си на фона на противопоставянето с Русия.

"Нямам търпение да работя за задълбочаване на специалните отношения между страните ни и тясно да си сътруднича (с Лиз Тръс) по въпросите от световно значение, сред които е и продължаването на оказване на помощ на Украйна", написа Байдън в Туитър.

Байдън и Тръс обсъдиха засилването на сътрудничеството в рамките на НАТО и отбранителния алианс между САЩ, Австралия и Обединеното кралство, който бе сформиран миналата година с цел противопоставяне на растящото влияние на Китай, се казва в изявление на канцеларията на Тръс.

В изявление на Белия дом се казва, че американският президент и британската премиерка са обсъдили сътрудничеството във връзка с конфликта в Украйна, а също така и предизвикателствата, свързани с Китай и Иран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във