Банкеръ Daily

Свят

Байдън удължи с година санкциите за вмешателство в изборите в САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън е удължил с още една година действието на указа, който предвижда прилагането на едностранни санкции по отношение на чуждестранни организации и лица за вмешателство в хода на американските избори. Това се казва в съобщение, разпространено от пресслужбата на Белия дом.

На основание на този указ САЩ няколко пъти налагаха санкции срещу физически и юридически лица от Русия във връзка с приписвано им вмешателство в американския избирателен процес. Москва много пъти е отхвърляла тези изводи за опити да се  повлияе на хода на изборите в САЩ.

"Аз продължавам с една година извънредното положение в страната, обявено в указ 13848 /от 12 септември 2018 година/ във връзка със заплахата от чуждестранно вмешателство в изборите в САЩ и подриването на общественото доверие в тях", се казва в разпространеното изявление на американския лидер.

"Макар и да нямаше никаки доказателства за това, че чужда държава е променяла резултатите от гласуването или е влияла на преброяването на гласовете в хода на които и да е било избори в САЩ, чужди държави исторически са се стремили да извлекат изгода от американската свободна и открита политическа система", отбелязва президентът.

За указа

Подписаният от 45-я президент Доналд Тръмп преди три години указ за санкции за вмешателство в изборите задължава директора на националното разузнаване на страната регулярно да прави оценка на заплахите за възможно чуждестранно вмешателство в изборите. 

Документът също така изисква от Държавния департамент и Министерството на финансите на САЩ да предоставят на президента препоръки по въпроса за налагане на санкции по отношение на страни или лица, които могат да бъдат съпричастни към вмешателство в изборите. 

Разпореждането също така предпола прилагането на "допълнителни мерки" срещу страни, които "подриват икономиката на страната или се наместват в нея".

Facebook logo
Бъдете с нас и във