Банкеръ Daily

Свят

Байдън: Тръмп и привържениците му са заплаха за демокрацията

Американският президент Джо Байдън заяви, че "равенството и демокрацията са подложени на атака в САЩ", и предупреди сънародниците си, че неговият предшественик Доналд Тръмп и привържениците му са екстремистка заплаха за нацията и нейното бъдеще, предаде Асошиейтед прес.

Това е опит на Байдън да постави в нова светлина изборите през ноември като част от битка за душата на нацията, която по думите му, е "делото на моето президентство", отбелязва АП. 

Байдън прибегна до излъчвана в най-гледаното телевизионно време реч, произнесена в Залата на независимостта във Филаделфия, за да изтъкне, че Тръмп и съюзниците му, обединени от лозунга "Да направим Америка отново велика", са предизвикателство за системата на държавно управление, за репутацията на страната в чужбина и начина на живот на нейните граждани.

"Доналд Тръмп и MAGA (от "Да направим Америка отново велика"/Make America Great Again) републиканците, които го подкрепят, представляват екстремизъм, който заплашва самите основи на нашата република", заяви Байдън. Той каза, че те „са решени да върнат тази страна назад", "насърчават тоталитарни лидери и разпалват пламъците на политическо насилие".

Явното усилие на Байдън да маргинализира Тръмп и неговите привърженици бележи рязък обрат в линията на президента, който в речта си при встъпването си в длъжност проповядваше желанието си за национално единство. Служители от Белия дом казаха, че речта е отражение на нарастващата загриженост на Байдън от идеологическите предложения на съюзниците на Тръмп и непреклонното отричане на изборните резултати от 2020 г.

"Силите на MAGA са решени да върнат тази страна назад, каза Байдън. Назад към една Америка, където няма право на избор, няма право на личен живот, няма право на контрацепция, няма право да се ожениш за този, когото обичаш. Сега Америка трябва да избере дали да продължи напред или да се върне назад", каза президентът и призова гражданите "да гласуват, да гласуват, да гласуват", за да защитят своята демокрация. "Дълго време бяхме убедени, че американската демокрация е гарантирана, но тя не е", подчерта Байдън.

През първата година от президентския си мандат Байдън до голяма степен избягваше да споменава поименно Тръмп, но вече започна отчетливо да споменава предшественика си. Сега, окуражен от последните законодателни победи на неговата партия и притеснен от вероятността Тръмп да се върне във водещите новини, Байдън заостря атаките си и миналата седмица оприличи философията на MAGA на "полуфашизъм".

Излизайки с превантивно опровержение, направено от Скрантън снощи, лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти обвини Байдън, че се опитва да раздели американците и осъди постигнатото от демократите във Вашингтон, изброявайки  нарастващата инфлация, престъпността и правителствените разходи.

"През последните две години Джо Байдън предприе нападение срещу душата на Америка, срещу народа й, срещу законите й, срещу най-свещените й ценности“, каза Маккарти. „Той предприе нападение срещу нашата демокрация. Неговата политика нарани тежко душата на Америка, отслаби духа на Америка и предаде доверието на Америка".

Facebook logo
Бъдете с нас и във