Банкеръ Daily

Свят

Байдън събира над сто страни на Среща на върха за демокрацията

Президентът на САЩ Джо Байдън събира днес и утре стотина страни на среща, посветена на демокрацията, която вече предизвика гнева на Китай и Париж, предадоха световните агенции. Байдън ще открие форума в 8 ч. местно време (13 ч. по Гринуич).

Заради коронавирусната пандемия събитието се организира във виртуален формат. В него участват представители на над сто правителства, неправителствени организации, компании и благотворителни организации. Но списъкът с поканените породи напрежение. Русия и Китай, смятани от американския президент за първенци в лагера на автократичните държави, бяха изключени от форума и разкритикуваха остро това.

В края на ноември в обща статия постоянните представители на Русия и Китай в ООН Анатолий Антонов и Цин Ган казаха, че това, че САЩ си позволяват да дефинират коя страна е демократична и коя не отговаря на този статут, говори за манталитет от епохата на Студената война. Двамата дипломати отхвърлиха идеята за единен модел на демокрацията и приветстваха респективните си режими, базирани на китайските реалности и на руските традиции, припомня Франс прес.

На форума бе поканен Тайван, което също изнерви Пекин който смята острова за китайската провинция, въпреки че не я контролира.

Ако се отчита факторът спазване на човешки права или пък факторът изборни измами, подборът на някои страни, поканени на форума във Вашингтон, също поражда въпроси. Пакистан, Филипините, Бразилия и Полша са сред участниците в срещата на върха, но не и Унгария, нито пък Турция, която е съюзник на САЩ в НАТО.

Американски представители вече подчертаха, че Срещата на върха за демокрацията, в която ще участват общо 111 лидери от цял свят, ще бъде стимул за глобалната демокрация, заплашвана от все по-увеличаващ се брой авторитарни управници. Според американски представители след двудневната среща на върха ще има година на конкретни действия.

На срещата се очаква Байдън да призове участниците да преобърнат тенденцията на така наречената "рецесия" или отстъпление на демокрацията, която се наблюдава в момент на нарастване на авторитаризма по света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във