Банкеръ Daily

Свят

Байдън ще участва в срещата на върха на лидерите от ЕС

Проблемите с Германия покрай завършването на газопровода "Северен поток 2" остават спорни точки в отношенията ЕС-САЩ

Президентът на САЩ Джо Байдън ще се присъедини към видеоконференция на лидерите на Европейския съюз в четвъртък. Съюзниците ще направят опит да възстановят връзките си след четири трудни години с бившия президент Доналд Тръмп, съобщават световните агенции.

"Очаквам с нетърпение да приветствам американския президент на заседанието на Европейския съвет тази седмица“, заяви в Twitter председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Преди това Мишел съобщи, че е поканил Байдън с идеята да сподели своите виждания за бъдещото сътрудничество между САЩ и ЕС.  

"Време е да възстановим нашия трансатлантически съюз", призова Шарл Мишел.

За последно американски държавен глава участва в среща на върха на евролидерите през 2009 г., тъй като разговорите на високо равнище между ЕС и Вашингтон традиционно се случват на срещите на НАТО. 

Лидерите на ЕС ще се срещнат чрез видеоконферентна връзка в четвъртък и петък, за да обсъдят ваксините, Русия, Турция и индустриалната политика. Очаква се Байдън да се включи в четвъртък, съобщи говорител на Европейския съвет.

В изявление на Белия дом се казва, че Байдън и евролидерите ще се ангажират да съживят отношенията между САЩ и ЕС, да работят заедно за борба с пандемията, да се справят с изменението на климата и да задълбочат най-големите търговски и инвестиционни отношения в света.

Въпреки това, твърдата позиция на САЩ по отношение на Китай, проблемите с Германия покрай завършването на газопровода "Северен поток 2" и настояването на Вашингтон, че европейците трябва да харчат повече за отбрана, остават спорни точки в отношенията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във