Банкеръ Daily

Свят

Байдън: Ще спазим срока за изтегляне от Кабул

Според Байдън с всеки един ден се увеличава рискът за американските военни в Афганистан.

Президентът Джо Байдън заяви, че Съединените щати ще спазят срока за изтегляне от Афганистан до 31 август. Той подчерта, че от 14 август досега са били евакуирани 70 700 души, а близо  шест хиляди американски войници се грижат в момента за безопасността на летището в Кабул .

Съюзниците на САЩ от Европейския съюз препоръчаха срокът да бъде удължен, за да може всички афганистанци, които са работили за чужди организации, да напуснат страната безпроблемно. Вашингтон обаче не може да се съобрази с тази препоръка, защо Пентагонът настоя пред Байдън срокът до 31 август да се спази заради опасения за сигурността на американските сили. Талибаните определиха този срок като „червена линия“ и предупредиха за „сериозни последствия“, ако това не се случи. Според Байдън с всеки един ден се добавя риск за американските военни в Афганистан.

Говорител на Пентагона заяви, че 500 до 600 афганистански командоси вече са на летището, а останалото ядро ​​от огромните Афганистански сили за национална сигурност, които ръководената от САЩ коалиция се опита да изгради, ще бъдат евакуирани в края на операцията.

Решението срокът да бъде спазен е взето поради нарастващата загриженост за сигурността на летището, особено заради риска от самоубийствени атентати и бомбардировки на автомобили.

На срещата на Г-7 на 24 август бе постигнато съгласие, че легитимността на каквото и да е бъдещо управление на Афганистан ще зависи от това дали талибаните ще изпълнят поетите ангажименти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във