Банкеръ Daily

Свят

Байдън ще пропусне Форума в Давос

Американският президент Джо Байдън няма да присъства на Световния икономически форум в Давос през януари 2022-а - годишната сбирка на световния политически и икономически елит, която повечето от предшествениците му също избягваха. Вместо да удостои събитието с личната си поява, Байдън щял да изпрати в швейцарския ски курорт официални представители на администрацията си, твърдят две отлично запознати с въпроса лица. През предишните години когато щатските лидери не присъстваха на форума, в състава на американските делегации обикновено бяха включвани високопоставени чиновници, работещи в икономическата и търговска област. 

Говорители на Белия дом не коментираха официално новината. 

Решението на Байдън да пропусне съвещанията в Давос е коренен поврат от подхода на предшественика му Доналд Тръмп, който посети два пъти форума в качеството си на президент - през 2018-а и през 2020-а, прекъсвайки дългогодишната "неприсъствена" традиция на предишните стопани на Белия дом. Тръмп беше планирал да отиде в Давос и през 2019-а, но отмени плановете си заради частичното затваряне на правителството.  

Ако се върнем назад, Барак Обама, Джордж Буш баща и Джордж Буш син никога не са участвали в срещите на световния елит в швейцарския планински оазис. Бил Клинтън отиде веднъж по време на президентския си мандат - през 2000 г. - за отбелязването на 30-та годишнина на Световния икономически форум, но след като напусна Белия дом стана редовен участник в събитието.

Предстоящото "присъствено" съвещание трябва да се проведе от 17 до 21 януари. Основните теми на дискусиите ще са "сериозните последствия от задълбочените от пандемията разделителни линии върху икономиката, околната среда, политиката и обществото", по информация на организаторите. Тазгодишните разисквания се осъществиха виртуално по темата "Решителна година за възстановяване на доверието".

Предстоящата среща на световните лидери, корпоративни мениджъри и активисти в Давос през януари 2022-а ще е  две години след последното им ежегодно събиране в обичайната им база в швейцарските Алпи. 

Решението за присъствена конференция идва след труден период за създателя на форума Клаус Шуоб и неговите сътрудници, които разчитат на тези сбирки за по-голямата част от доходите и за поддържането на репутацията на събитието. 

Последното съвещание в Давос през януари 2020-а съвпадна с момента, в който световните лидери и бизнесът осъзнаха, че COVID-19 може да се превърне в сериозно предизвикателство, надхвърлящо пределите на Китай. Оттогава пандемията приземи самолетите, порази икономиките и предизвика спазъм в снабдителните вериги, поддържащи глобализацията, която форумът сърцато прокламира.

Заразата наложи и принудителни промени на плановете на организаторите на събитието. През юни 2020-а те обявиха идеята си за "двойна среща на върха" през януари 2021-а - комбинация от виртуални сесии от различни точки на света плюс няколко присъствени срещи в Давос. Два месеца по-късно тези намерения придобиха друг формат - форум през лятото на 2021-а. А през октомври - събиране на две места на противоположните брегове на езерото в Люцерн. До декември 2020-а организаторите на събитието се отказаха от събирания на територията на Швейцария и избраха Сингапур, където заболелите бяха сравнително по-малобройни, за домакин на срещата през май 2021-а. Два месеца по-късно, предвид удължените рестрикции за пътувания последва поредното отлагане на датата на форума за август. А през май и този план бе отменен заради новия взрив от заболели от вируса, принудил Сингапур да въведе отново стриктни мерки за социална дистанция. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във