Банкеръ Daily

Свят

Байдън ще произнесе първата си Реч за състоянието на съюза

Президентът на САЩ Джо Байдън ще произнесе първата си Реч за състоянието на съюза на 1 март, потвърди Белият дом, след като председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси изпрати официална покана на президента да говори пред Конгреса и американската общественост една година след встъпването си в длъжност, предаде Асошиейтед прес.

"Благодаря Ви за Вашата смела визия и патриотично управление, които преведоха Америка през кризата и я насочиха към ера на голям прогрес, защото ние не само се възстановяваме от пандемията, но сега сме и в много по-добро състояние от преди!", написа Пелоси в писмото си до Байдън. "В този дух, Ви пиша, за да Ви поканя да направите обръщение към Съвместното заседание на двете камари на Конгреса на 1 март, вторник, за да споделите Вашето виждане за състоянието на съюза."

Това ще бъде най-късната дата, на която президент на САЩ е произнасял своята Реч за състоянието на съюза, отбелязва Асошиейтед прес. Тя обикновено се насрочва за януари, а понякога и за февруари. Забавянето се дължи отчасти на натоварения законодателен календар на Конгреса, зимното увеличение на случаите на КОВИД-19 заради по-заразния вариант Омикрон и предстоящата Зимна олимпиада, която заема ефирното време в този период. Последната Реч за състоянието на съюза произнесе тогавашният президент Доналд Тръмп, в навечерието на оправдаването си от Сената по първото дело за импийчмънт срещу него.

Байдън произнесе първата си реч на съвместно заседание на двете камари на Конгреса през април миналата година, около 100 дни след като влезе в Белия дом. Тогава той я използва, за да агитира в подкрепа на два законопроекта, единия за отделяне на средства за инфраструктура, а другия за по-големи социални разходи. Миналата година Байдън подписа, макар и орязана, но одобрена и от двете партии в Конгреса, версия на закона за инфраструктурата и той влезе в сила. Този за социалните разходи беше приет от Камарата на представителите, но не може да получи достатъчно подкрепа от демократите в Сената, за да мине и там. 
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във