Банкеръ Daily

Свят

Байдън ще пробва да съживи Запада

Срещи с Г-7, НАТО, ЕС и Путин са в програмата на американския президент в първото му пътуване в чужбина

От днес до 13 юни в Корнуол, Великобритания, ще се срещнат лидерите на седемте най-развити световни икономики. Там и на непосредствено следващите срещи на върха на НАТО (14 юни) и на ЕС (15 юни) лидерите на Съединените щати и Европа ще бъдат изправени пред две задачи: да съживят общността на развитите пазарни демокрации и да покажат, че западните държави са в състояние да разрешат сегашните сложни наднационални проблеми.

Избирането на Джо Байдън за президент на САЩ през ноември 2020-та бе прието с облекчение в политическите среди и от двете страни на Атлантическия океан. Новият президент се ангажира с поемането на глобалното лидерство, от което се отказа предшественикът му Доналд Тръмп, и с амбицията отново да постави Запада в центъра на отворен, базиран на правила световен ред.

Голямото завръщане обаче няма да е толкова просто. Предвожданият от Запада световен ред беше вече поставен на изпитание още преди идването на Тръмп по няколко причини: засилващата се геополитическа мощ на Китай и Русия, свиващия се дял от световния БВП на развитите демокрации и общото разочарование от глобализацията, подхранено и от последната финансова криза. Освен това управлението на Тръмп хвърли съмнение върху способността на

САЩ да бъдат световен лидер

и накара съюзниците им в Европа и Азия да гледат с недоверие към Америка – което не е изчистено и сега. Не е ясно и дали съществуващите западни институции могат да се адаптират към сегашните глобални предизвикателства като климатични промени, кибервойни, пандемии.

Лидерите на САЩ, Германия, Франция, Великобритания, Италия, Канада и Япония ще се срещнат в Корнуол, в най-западната част на Англия. Събиранията на групата с участието на Тръмп протичаха трудно и напрегнато, но тазгодишната среща в курортното градче Карбис Бей се очаква да премине в по-конструктивен дух. Британският премиер Борис Джонсън като домакин избра четири приоритета: възстановяване и устойчивост към пандемии, климатични промени и биоразнообразие, свободна и справедлива търговия и защита на споделените ценности. Четирите приоритета показват

колко много се е променила Г-7

от времето, когато бе тясно фокусирана върху макроикономическата координация.

Ръководителите на седемте държави ще се опитат да разширят световния достъп до ваксини, които до момента са поставяни главно в богатите страни, ще обсъждат възможността за Ковид паспорти и евентуален нов глобален пакт за пандемии. Ще препотвърдят целите за намаляване на вредните емисии и за нулева загуба на биоразнообразие до 2030 година. Очаква се още да поемат ангажимент да подновят либерализацията на световната търговия и да защитават демократичните ценности от противниците на демокрацията както в своите страни, така и по света.

Срещата в Корнуол ще бъде и тест за обявеното от Борис Джонсън въздигане на "Глобална Британия" след излизането й от ЕС. С надеждата да подсили обхвата на групата Великобритания е поканила в Корнуол още четири демокрации – Австралия, Южна Корея, Индия и Южна Африка, като отделно от това ще бъде представен и ЕС, който не влиза в бройката на Седемте. За момента държавите от Г-7 не показват особена склонност за перманентно разширяване на групата – например чрез създаването на

"Демократични 10", или Д-10,

както някои предлагат. Натискът това да бъде осъществено обаче вероятно ще се засили, ако отношенията между Г-7 и Китай и Русия продължат да се влошават. Байдън, който определи съревнованието между демокрацията и авторитаризма като сблъсъка, дефиниращ нашето време, би трябвало да е подготвен за такова развитие.

Корнуол очаква Г-7

От Корнуол американският президент заминава за Брюксел за срещата на 14 юни с лидерите на НАТО, които ще се радват да го видят след четирите години на сблъсъци с Тръмп. Въпреки това ситуацията в алианса е сложна. Година и половина след като френският президент Еманюел Макрон обяви "мозъчната смърт" на НАТО, съюзът е изправен пред преориентиране от класическа колективна отбрана към по-глобална геополитическа роля и справяне с нови заплахи като кибервойните.

Пред НАТО има и по-непосредствени проблеми за решаване. На първо място е договарянето на изтеглянето на силите на алианса от Афганистан, след като Байдън едностранно обяви оттеглянето на американските военни до 11 септември, а после още скъси срока – до юли. Решението му смути американските съюзници и постави въпроса за подкрепата за афганистанските сили за сигурност след приключването на най-дългата задгранична мисия на алианса. Ще се търси и

обща позиция на съюзниците за Китай,

като някои от тях не са ентусиазирани Вашингтон да ги включва в стратегическото си съревнование с Пекин. Подобна е и ситуацията спрямо Русия.

Остава открит и въпросът каква позиция да заеме алиансът по отношение на развитието на самостоятелни отбранителни структури на ЕС, които според САЩ и някои други съюзници могат да нарушат сплотеността на НАТО – подозрение, което се подсилва от призивите на Франция за изграждане на "стратегическа автономия". Любопитно е и дали Джо Байдън ще продължи с упражнявания от Тръмп натиск към съюзниците да увеличат бюджетите си за отбрана, или ще предприеме по-гъвкав подход. Може да се очакват и някакви действия спрямо Турция, която, макар и съюзник от алианса, води политика, все по-отдалечаваща се от неговите ценности и открито нарушава единството му по отношение на Русия.

Европейското пътуване на Байдън ще завърши с

още две срещи на върха

– с лидерите на ЕС в Брюксел на 15 юни и с руския президент Владимир Путин в Женева на 16 юни. Още през декември 2020-та, веднага след победата на Байдън на изборите в САЩ, Еврокомисията изработи проект за "Нова трансатлантическа програма за глобална промяна", предлагаща общ подход към световния ред. Оттогава напрежението около търговията, данъците и ваксините за Ковид поохлади ентусиазма, но се очаква лидерите в Брюксел да направят опит да оставят тези различия в миналото.

Ако всичко върви по план, Байдън би трябвало да пристигне в Женева за срещата с Путин, като зад гърба си има солидна мрежа от съюзници, споделящи обща визия за света и разполагащи с ресурсите да я подкрепят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във