Банкеръ Daily

Свят

Байдън ще предупреди Джонсън да не застрашава ирландския мир

Американският президент Джо Байдън ще каже на британския премиер Борис Джонсън да не позволява разногласията около търговията след Брексит в Северна Ирландия да повлияе на ирландския мирния процес, предаде Би Би Си.

Двамата лидери ще проведат първите си разговор очи в очи в Корнуол в навечерието на срещата на върха на Г-7.

Байдън ще подчертае необходимостта да се "застане зад" протокола от Северна Ирландия.

Те ще обсъдят също трансатлантически пътувания и подписването на нова Атлантическа харта, целяща да обнови отношенията между Великобритания и САЩ.

Президентът на САЩ е на първото си посещение в чужбина, откакто е избран, а срещата на върха на Г-7 е първият път, когато всички световни лидери се събират лично от началото на пандемията.

Разширяването на програмата за ваксинация срещу коронавируса и измененията на климата са водещи в дневния им ред.

Продължаващият спор между Обединеното кралство и ЕС относно регулаторните проверки на стоките, които влизат в Северна Ирландия от Великобритания, също вероятно ще бъде сериозно отразен в дипломатическите разговори през следващите дни.

Президентът Байдън се интересува отблизо от Ирландия предвид корените на своите предци и предупреди, че Споразумението от Разпети петък не трябва да бъде изложено на опасност от раздори за търговията.

Бизнес и политически лидери в Северна Ирландия предупредиха, че търговският спор причинява политическо напрежение и нестабилност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във