Банкеръ Daily

Свят

Байдън ще каже на Путин, че има дипломатическо решение за Украйна

В разговора си днес с Владимир Путин президентът на САЩ Джо Байдън ще каже, че има дипломатически път за урегулиране на напрежението около Украйна, предадоха Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на висш служител на американската администрация. Той говори пред журналисти за планирания за тази вечер телефонен разговор на американския президент с руския държавен глава Владимир Путин.

Белият дом съобщи, че разговорът ще се състои в 15.30 ч. местно време (22.30 ч. българско).

"Президентът Байдън винаги е смятал, че нищо не може да замени директния диалог и взаимодействието между лидерите. Това важи с особена сила, когато става дума за Русия и неговото взаимодействие с президента Путин", каза американският правителствен служител.

По въпроса за кризата около Украйна той каза, че Байдън ясно ще заяви, че САЩ са готови за дипломация и дипломатически път напред, но също ще каже, че има готовност да се реагира, ако Русия реши да нахлуе в Украйна.

Освен това по думите му президентът на САЩ е готов да заяви, че Вашингтон ще продължи тясно да координира възможните стъпки в диалога за сигурност с Москва със своите съюзници.

Байдън ще потвърди позицията, че САЩ са готови на ответни мерки, в това число и разширяване на военната помощ за Киев, в случай на нахлуване на Русия в Украйна. Сред мерките са санкции срещу икономическата и финансова система на Русия, а също и укрепване позициите на НАТО на източния й фланг.

Байдън вероятно ще повтори позицията, че САЩ ще предприемат бързи мерки срещу Русия в случай на инвазия. Но американският президент ще се опита да наложи дипломацията като алтернатива, отбелязва Ройтерс.

Говорителка на Съвета за национална сигурност към президента на САЩ каза, че Байдън скоро може да проведе разговор с украинския президент Володимир Зеленски.

Възможно е в разговора си Байдън и Путин да засегнат и други въпроси, като например продължаващите разговори за съживяване на ядрената сделка с Иран, каза представителят на американската администрация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във