Банкеръ Daily

Свят

Байдън се похвали с 300 милиона поставени ваксини за 150 дни

Американският президент Джо Байдън обяви, че за 150-те дни от встъпването му в длъжност в САЩ са поставени 300 милиона ваксинни дози срещу COVID-19, предаде Асошиейтед прес. На пресконференция Байдън благодари на учените, компаниите, американския народ и за усилията на цялото му правителство за достигането на тази кота.

Президентът отбеляза, че 65 на сто от пълнолетното население на САЩ е с поставена поне една доза, което проправя пътя за това повечето американци да изкарат сравнително нормално лято с оглед на това, че отделните отрасли от икономиката отварят, а работодателите наемат нови служители. "Предстои ни лято, което ще бъде много по-различно от миналогодишното", каза президентът. "Светло лято. Моля се, лято на радост."

Но докато Байдън празнува покоряването на един линия, има опасност да не достигне следващата: целта му до 4 юли 70 процента от американците да са ваксинирани поне с първа доза, което е само след малко повече от две седмици. Американският Център за контрол и превенция на заболяванията заяви, че към 10 юни поставените ваксинни дози са 305 млн. Напълно ваксинирани са около 141,6 млн. души или 42,6 на сто от американското население.

Темпото на ваксинацията в САЩ се понижи значително от пика от близо 2 млн. на ден преди около два месеца, което крие опасност да попречи на Байдън да достигне котата от 70 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във