Банкеръ Daily

Свят

Байдън се отказа да наказва Рияд за убийството на Кашоги

Като кандидат-президент на САЩ Джо Байдън обеща да направи от Саудитска Арабия държава парий заради убийството през 2018 г. на саудитския дисидент и журналист Джамал Кашоги. Но когато дойде времето наистина да бъде наказан престолонаследникът на Саудитска Арабия, стратегическите интереси на Америка надделяха. В петък администрацията на Байдън заяви ясно, че ще се въздържи от санкции или други сериозни наказания срещу саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман заради убийството на Кашоги, независимо че доклад на разузнаването на САЩ стигна до извода, че то е било извършено по заповед на принца, пише Елън Никмейър от Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Това показва нагледно как дипломатическите решения в реалността често са в разрез с нравствените добродетели. И никъде другаде този контраст не е така рязък както в сложните отношения на САЩ със Саудитска Арабия - световен петролен гигант, купувач на американско оръжие и противотежест на Иран в Близкия изток.

"Не може да се отрече, че Саудитска Арабия е изключително влиятелна страна в Близкия изток", каза в понеделник говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, попитан за отказа на Байдън от обещанието му да изолира саудитците заради убийството.

В крайна сметка, казват източници от администрацията на американския президент, интересите на САЩ да бъдат поддържани отношенията забраняват да бъде третиран като парий младият принц, който вероятно ще управлява кралството десетилетия. Това е в рязък контраст с обещанието на Байдън от предизборната кампания да накара кралството "да плати цената" за потъпкването на човешките права и саудитците "да бъдат превърнати в парий, какъвто те са".

"Говорихме за това в смисъл на рекалибриране. Това не е разрив", каза Прайс, визирайки американско-саудитските отношения. Но това, което администрацията на Байдън нарича "рекалибриране" на топлите отношения на бившия президент Доналд Тръмп със саудитския кралски двор, доста прилича на обичайната позиция на САЩ преди Тръмп: укори заради нарушенията на човешките права в кралството, но без да се допуска тези опасения да влияят на отношенията със Саудитска Арабия.

През последните дни представители на администрацията на Байдън реагираха на засилената критика, че не са наложени санкции на принца, като изтъкваха мерките на САЩ срещу негови по-нископоставени приближени. Те включват решения, насочени срещу отряд "Тигър", за който се предполага, че издирва дисиденти в чужбина, както и санкции и визови ограничения спрямо саудитци, участвали пряко в заколването и разчленяването на Хашоги. Самият език бе смекчен, а представителите на администрацията на американския президент споменаваха Саудитска Арабия като стратегически партньор, а не като парий.

Гледайки всичко това, Тръмп намекна през уикенда, че позицията на Байдън спрямо принца все пак не е много по-различна от неговата.

"Убийството на Кашоги от служители по сигурността и от разузнаването на Мохамед бин Салман беше нещо лошо, но ние трябва да гледаме в цялост на ситуацията. Изглежда Байдън гледа на ситуацията навярно по подобен начин, всъщност много интересно", каза той пред телевизия "Фокс нюз".

Facebook logo
Бъдете с нас и във