Банкеръ Daily

Свят

Байдън се надява Тръмп да присъства на встъпването му в длъжност

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън заяви, че е важно президентът Доналд Тръмп да присъства на церемонията му по встъпване в длъжност само от гледна точка на това, че така ще бъде демонстрирана решимостта на страната да има мирен властови преход между политически опоненти, предаде Асошиейтед прес.

Байдън каза това в интервю за телевизия Си Ен Ен.

Помощници на Доналд Тръмп изразиха скептицизъм, че той ще присъства на церемонията по встъпване в длъжност на Байдън на 20 януари.

Тръмп продължава да твърди, че е спечелил президентските избори и че на изборите е имало измами, отбелязва Асошиейтед прес.

"Решението си е изцяло негово. Лично за мен няма никакво значение, но мисля, че има значение за страната", изтъкна Джо Байдън.

Демократът изрази съжалението си, че Тръмп отказва да приеме загубата си на изборите, и каза, че се надява републиканецът да присъства на церемонията му по встъпване в длъжност, за да даде пример на останалите страни по света за това как протича демократичният процес.

Джо Байдън заяви също, че е получил поздравителни телефонни обаждания от сенатори републиканци, които не са го поздравили публично, за да не се озоват в конфликт с президента Тръмп.

"Сенатори републиканци ми се обадиха, за да ми честитят лично" победата на американските президентски избори.

На фона на продължаващите твърдения на Тръмп, че е спечелил изборите и че на изборите е имало измама, конгресмените "се озоваха в много трудна ситуация", изтъкна Джо Байдън.

Демократът прогнозира, че ситуацията ще се подобри със значителна част от ръководството на Сената след заседанието на Избирателната колегия на 14 декември.

Байдън призна, че Сенатът се е превърнал в място с по-силни политически разделения, откакто го е напуснал през 2009 г., но изрази надеждата си въпреки това да има възможност да прокарва законодателните си инициативи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във