Банкеръ Daily

Свят

Байдън: САЩ подкрепят Украйна срещу руската агресия

На срещата между президентите Байдън и Зеленски беше обявена допълнителна помощ за украинската армия на стойност 60 милиона долара.

Съединените щати остават твърдо ангажирани с опазването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, обяви президентът Джо Байдън по време на среща в Белия дом с украинския лидер Володимир Зеленски.  На срещата беше обявена допълнителна помощ за украинската армия на стойност 60 милиона долара.

"Съединените щати остават твърдо ангажирани със суверенитета и териториалната цялост на Украйна на фона на руската агресия. Подкрепяме евроатлантическите стремежи на Украйна", каза Байдън по време на срещата в Овалния кабинет.

Президентът подчерта, че партньорството между двете страни ще става все по-силно. Байдън обаче не даде конкретна перспектива за членство на Украйна в НАТО, нито знак, че неговата администрация смята директно да се намеси в мирните преговори за прекратяване на 7-годишната война с подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

По-рано в сряда прессекретарят на Белия дом Джен Саки заяви, че Съединените щати смятат, че Украйна трябва да изпълни редица условия, за да отговаря страната на стандартите на НАТО, но Вашингтон не може сам да взема решения за членството на Киев в НАТО. Сред стъпките, които се очакват от Украйна по пътя към НАТО, Саки посочи „реформи, насочени към установяване на върховенството на закона, модернизиране на отбранителния сектор и увеличаване на икономическия растеж“.

Зеленски, направи изявление, че САЩ ще гарантират санкциите срещу „Северен поток-2“, ако други държави създадат енергийни проблеми за Украйна.

"Президентът Байдън лично гарантира, че ако от Русия или други представители, ангажирани с газопровода „Северен поток-2", нарушат правата на Украйна, САЩ гарантират налагането на санкции срещу проекта", коментира той пред репортери и нарече тази позиция "голяма победа", но отбеляза, че този въпрос трябва да бъде обсъден допълнително.

САЩ изцяло подкрепят "нормандския формат", както и уреждането на конфликта в Източна Украйна съгласно принципите на международното право. Това уверение се съдържа в съвместно изявление "относно американско-украинското стратегическо партньорство", което беше прието в сряда след разговори между президентите на двете страни Джо Байдън и Владимир Зеленски във Вашингтон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във