Банкеръ Daily

Свят

Байдън: САЩ подкрепят Украйна срещу агресията на Русия

Президентът Джо Байдън е обещал непоклатимата подкрепа на САЩ за суверенитета на Украйна в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски,

"Президентът Байдън заяви непоклатимата подкрепа на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Украйна срещу агресията на Русия в Донбас и Крим", се казва в изявление на Белия дом.

Вчера Украйна обвини Русия, че струпва хиляди военни по границата между двете страни и в Крим, който Москва анексира през 2014 г. Москва днес заяви, че не иска конфликт, но предупреди Запада да не прибягва до военна намеса, а Киев да се въздържа от провокации, съобщи БТА.

В разговора Байдън също е заявил волята си да съживи стратегическото партньорство между Украйна и САЩ и е уверил, че реформите на Зеленски срещу корупцията "са жизненоважни за евроатлантическите стремежи на Украйна".

"Стоим рамо до рамо в защитата на демокрациите ни. Американското партньорство е жизненоважно за украинците", написа в Туитър Зеленски след разговора с Байдън, който е продължил около 50 минути според цитирания от Интерфакс началник на кабинета на Зеленски Андрий Ермак.

"Дискутирахме детайлно ситуацията в Донбас. Президентът Байдън ме увери, че Украйна никога няма да бъде оставена сама пред агресията на Русия", допълни Зеленски в телевизионно изявление след разговора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във