Банкеръ Daily

Свят

Байдън: Русия и Китай са виновни за климата, защото не се отказват от въглищата

Президентът на САЩ Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини Русия и Китай, че не се ангажират достатъчно в борбата срещу климатичните промени и не се отказват от въглищата, пише "Политико". 

Според Байдън милиони хора в света са разочаровани от срещата на Г-20, на която не беше поет конкретен ангажимент за намаляване на вредните емисии до 2050 г.  Той подчерта, че  "разочарованието е свързано с факта, че не само Русия, но и Китай  не се съгласиха по отношение на ангажиментите за справяне с изменението на климата“.

Руският президент Владимир Путин и китайският лидер Си Цзинпин не се очаква да присъстват на международната конференция за климата в Глазгоу, но изпращат висши представители за участие в нея.

Лидерите на страните от Г-20, включително Путин и Си Дзинпин, колективно се ангажираха с по-силни действия от всякога за ограничаване на глобалното затопляне. Но те не успяха да сключат споразумение за постепенното премахване на въглищата поради съпротивата на малка група държави, включително Русия и Китай. Байдън призна напредъка, но също така посочи Саудитска Арабия сред страните, които според него все още не правят достатъчно.

Окончателното комюнике на лидерите на Г-20 остави много място за тълкуване на това кой трябва да понесе тежестта. След края на срещата китайските държавни медии съобщиха, че Си е казал на колегите си лидери, че по-богатите страни носят отговорността за по-бързото намаляване на емисиите.

Байдън обсъди в неделя с германския канцлер опитите на Русия да манипулира по политически причини доставките на природен газ, съобщи Белият дом. Според него е важно да се попречи на Русия "да манипулира притока на природен газ с вредни политически цели".

По-рано операторът на тръбопроводите в Германия обяви, че е спряло подаването на руски газ в части от газопровода "Ямал-Европа", който преминава през Полша за Германия. От "Газпром" заявиха, че изискванията на европейските потребители са били удовлетворени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във