Банкеръ Daily

Свят

Байдън прогнозира конфликти по света заради обработваема земя

Глобалното затопляне носи рискове от нестабилност за САЩ и за целия свят, възможни са и конфликти заради обработваема земя. Това е казал президентът на САЩ Джо Байдън пред сътрудници и руководители на разузнавателните служби.

"Свързаните с изменението на климата предизвикателства вече правят възможно нарастването на нестабилността в нашата страна и по целия свят. Това са екстремните климатични явления, които се случват все по-често и стават по-смъртоносни, това е и отсъствието на продоволствена и водна сигурност, повишението на нивото на моретата. Всичко това води до изменение в климата, съществен ръст на миграцията и представлява фундаментален риск за най-уязвимите слоеве от населението", отбелязва президентът на САЩ.

По неговите думи, американските военни смятат изменението на климата като най-голямата заплаха за Съединените щати.

"Ако нивото на моретата се повиши с още  2.5 фута (0.76 м), милиони хора ще мигрират, ще последват и сражения за обработваема земя", казва Байдън. "Вие видяхте какво се случи в Северна Африка. Хора, които бяха мюсулмани, с единствената разлика, че едните бяха тъмнокожи, а другите араби, се убиваха един друг заради късче обработваема земя в северната част на  Централна Африка".

Президентъ на САЩ също така отбелязва, че съгласно прогнозите, в близките десет години не е изключено и преместване на столицата на Индонезия, тъй като Джакарта може да бъде заплашена от наводнение. (Надморската височина на града е само 8 метра) "Това има значение, тъй като е едновременно стратегически и екологичен въпрос", подчертава той.

Президентът на Индонезия Джоко Видодо обяви решението за преместване на столицата на страната в провинция Източен Калимантан на остров Борнео през 2019 година, мотивирайки го с пренаселеността на Джакарта, претоварването на нейните инфраструктурни системи и неблагоприятната екологична обстановка. Съгласно първоначалните планове, новият мегаполис трябваше да се изгради в юго-източната част на този остров през 2024 година, но през миналата година дейностите по преместване на столицата бяха прекратени заради пандемията от COVID-19.

 

Джакарта

(на индонезийски: Jakarta) е столица и най-големият град на Индонезия. Обособен е в самостоятелна административна единица – Специална столична територия Джакарта (Daerah Khusus Ibu Kota Jakarta).

Намира се на северозападното крайбрежие на остров Ява, върху площ от 664 km². Джакарта е главният стопански, културен и политически център на страната и с население над 10 млн. жители и е най-големият град в цяла Югоизточна Азия.

Основните проблеми на Джакарта включват бързия растеж на града, екологична криза, затруднен транспорт, задръствания и наводнения. Освен това, Джакарта потъва с до 17 см годишно, което, в съчетание с повишаването на морското ниво, прави града силно предразположен към наводнения. Джакарта е една от най-бързо потъващите столици в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във