Банкеръ Daily

Свят

Байдън продължава обиколката си в Азия: Вече е в Япония

Американският президент Джо Байдън пристигна в Япония, предаде Ройтерс. В Токио, в резиденцията на американския посланик, той се срещна с представители на японския бизнес, включително с президента на "Тойота".  

С посещението си Байдън има за цел да постави началото на по-голяма икономическа ангажираност на Съединените щати с Индийско-Тихоокеанския регион. Това е първата му обиколка в Азия, като през първите дни той бе в Южна Корея.

Япония е вторият етап от обиколката му. Утре, 23 май, Байдън ще бъде приет от император Нарухито. После ще разговаря с японския премиер Фумио Кишида, с когото се очаква да обсъдят японските планове за увеличаване на военните й способности в отговор на нарастващата мощ на Китай.

После Байдън ще представи програмата Индийско-Тихоокеанската икономическа рамка за просперитет, чието предназначение е по-тясно да свърже страните в региона чрез общи стандарти в сфери като устойчивост на снабдителните вериги, чиста енергия, инфраструктура и дигитална търговия. 

Въпреки че предишният американски президент Доналд Тръмп оттегли страната от многонационалното споразумение за икономическо и стратегическо сътрудничество - така нареченото Транстихоокеанско партньорство - и по този начин даде възможност на Китай да разшири влиянието си, за сегашната нова програма е малко вероятно да включва обвързващи ангажименти.

Причината е, че Байдън едва ли ще рискува американски работни места, като предложи така желания в региона разширен достъп до американския пазар.

Във вторник, 24 май, Байдън ще се срещне с премиерите на Япония, Индия и Австралия. Заедно със САЩ те сформират така наречения формат "Куад" ("Четворката"), който е един от крайъгълните камъни на стратегията на Байдън за противопоставяне на нарастващото влияние на Китай.

От своя страна Пекин приветства инициативите, които водят до засилване на регионалното сътрудничество, но обяви, че се противопоставя на опитите да се създаде разделение и конфронтация.

Китайският външен министър Ван И подчерта, че "Азиатско-Тихоокеанският регион трябва да се превърне във водещо място за мирно развитие, а не в геополитическа гладиаторска арена".

Facebook logo
Бъдете с нас и във