Банкеръ Daily

Свят

Байдън приема на 7 февруари в Белия дом германския канцлер Олаф Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц ще се срещне с американския президент Джо Байдън на 7 февруари в Белия дом, за да обсъдят напрежението между Русия и Украйна, съобщи Вашингтон в четвъртък.

Лидерите ще „обсъдят общия си ангажимент както към текущата дипломация, така и към съвместните усилия за възпиране на по-нататъшната руска агресия срещу Украйна“, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки.

Те също така ще обсъдят значението на продължаването на тясното сътрудничество по редица общи предизвикателства, включително прекратяване на пандемията от COVID-19, справяне със заплахата от изменението на климата и насърчаване на икономическия просперитет и международната сигурност.

Шолц ще се срещне с Джо Байдън на фона на въпросителни около решимостта на Германия да застане твърдо срещу Русия.

Русия е събрала войски близо до границата с Украйна, но казва, че не планира да нахлуе. Съединените щати прекараха седмици в опити да изградят споразумение с европейските партньори за силен пакет от санкции, ако Русия атакува Украйна.

По-рано Шолц изрази мнение, че европейските държави трябва да обмислят цената на санкциите срещу Русия и как това може да се отрази на собствените им икономики. Германия например е основен вносител на руски газ.

В отговор Държавният департамент на САЩ заяви в сряда, че газопроводът "Северен поток 2" между Русия и Германия няма да продължи напред, ако Русия нахлуе в Украйна.  Енергийят проект ще удвои количеството газ, който тече от Русия направо към Германия, заобикаляйки традиционната транзитна държава Украйна.

"Северен поток 2" е изправен пред съпротива от Съединените щати и от Европейския съюз с мотива, че увеличава енергийната зависимост на Европа от Русия и премахва транзитните такси за Украйна в момент на засилено напрежение между Москва и Запада. Германия е критикувана и за отказа си да изпрати отбранителни оръжия на Украйна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във