Банкеръ Daily

Свят

Байдън предупредил Си Китай да не нарушава санкциите за Русия

Американският президент Джо Байдън е предупредил китайския си колега Си Дзинпин за възможен отлив на инвеститори, ако Пекин наруши санкциите, наложени на Русия заради инвазията й в Украйна.

В интервю за телевизия Си Би Ес Байдън каза, че в телефонен разговор със Си го е предупредил, че нарушаването на санкциите би било "огромна грешка", но отбеляза, че за момента няма данни Китай да е подкрепил активно руските военни усилия чрез доставка на оръжия.

"Обадих се на президента Си - не да го заплашвам, а само да му кажа: Ако смятате, че американците и други ще продължат да инвестират в Китай, докато вие нарушавате санкциите срещу Русия, според мен правите огромна грешка", каза Байдън.

"Засега няма индикации китайците да са предложили оръжия или други неща, от които Русия се нуждае", допълни американският президент. Той отхвърли също идеята, че съюзът между Китай и Русия означава, че САЩ водят нов вид Студена война. "Не мисля, че това е нова или по-сложна Студена война", каза Байдън.

В интервюто, в което бяха засегнати и други теми, президентът заяви, че в САЩ пандемията от КОВИД-19 е приключила.

"Все още имаме проблем с ковид и посвещаваме много работа на този въпрос, но пандемията приключи. Ако се огледате, никой не носи маска и всички изглеждат в добра форма. Така че смятам, че нещата се променят", каза Байдън.

Facebook logo
Бъдете с нас и във