Банкеръ Daily

Свят

Байдън предупреди Великобритания против нарушаването на споразумението за Брексит

Кандидатът за президент на Демократическата партия на САЩ Джо Байдън предупреди Обединеното кралство, че трябва да спазва условията по Споразумението за оттегляне от ЕС, ако желае да постигне търговска сделка със Съединените щати, предаде БНР.

Той подчерта, че потенциалните промени в споразумението могат да застрашат отношенията между Северна Ирландия и останалата част от страната, тъй като граничните проверки след Брексит в Северна Ирландия са спорна точка за преговори между Обединеното кралство и Европейския съюз.

"Не можем да позволим Споразумението от Разпети петък, което донесе мир в Северна Ирландия, да стане жертва на Брексит. Всяка търговска сделка между САЩ и Обединеното кралство трябва да зависи от спазването на това споразумение и предотвратяването на връщането на твърда граница", посочи Байдън в туитър.

Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси отправи подобно предупреждение, заявявайки, че "няма да има абсолютно никакъв шанс споразумението за свободна търговия между Великобритания и САЩ да премине през американския Конгрес, ако Лондон нарушава международните си споразумения".

Facebook logo
Бъдете с нас и във