Банкеръ Daily

Свят

Байдън представи спасителен план за 1,9 трилиона долара

Джо Байдън

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън представи спасителен план на стойност 1,9 трилиона долара, предаде Асошиейтед прес. 

Байдън подчерта, че  негов приоритет е ефективната борба с двете кризи - едната, предизвикана от пандемията, а другата - от потъващата икономика.

"Трябва да действаме веднага, за да помогнем на милиони американци, които не по своя вина са загубили достойнството и уважението, свързани с работното място и заплатата", подчерта новоизбраният президент и разясни рамката на своя план.

Той включва помощи от 1400 долара за повечето американци и ще удължи до септември временното подпомагане при безработица и мораториума върху принудителното извеждане на хора от жилища и възбраната за отнемане на имоти. Предложението включва и планове за ускоряване на ваксинирането и осигуряване на финансова подкрепа за граждани, американски щати, местни власти и бизнеси, които се борят с продължаващите последици от здравната криза. 415 милиарда долара са предвидени за укрепване на начина, по който се реагира на разпространяването на вируса и за ваксиниране срещу КОВИД-19, около 1 трилион преки помощи за домакинства и близо 440 милиарда за малкия бизнес и общности, засегнати особено силно от пандемията.

Преките помощи ще са от 1400 долара, което е повече от гласуваните от Конгреса 600 долара. Допълнителното подпомагане при безработица ще се увеличи до 400 долара седмично от 300 долара сега.

Целта на плана е да даде силен старт на мандата на Байдън с подробен законопроект, чрез който краткосрочният му дневен ред бързо да бъде приведен в действие - като се помогне на икономиката и се овладее разпространяването на коронавируса, който до вчера е отнел живота на повече от 385 000 души в САЩ, отбелязва Ройтерс.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във