Банкеръ Daily

Свят

Байдън представи план за развитие за 2,3 трилиона долара

Джо Байдън

Президентът на Съединените щати Джо Байдън  представи план за инвестиции за 2,3 трилиона долара, целящ създаването на милиони работни места за американците и осигуряване на икономически ръст за трилиони долари за много години напред.

"Америка отново тръгва напред", заяви президентът Джо Байдън в реч пред двете камари на Конгреса, по случай първите сто дни от управлението си.

Планът на Байдън е твърде амбициозен, с което вече предизвика гнева на Републиканската партия. Според демократите обаче, той е напълно постижим.

"Уолстрийт не е изграждал нашата страна. Средната класа построи нашата страна, а профсъюзите изградиха средната класа. Знам, че някои от вас се питат дали тези работни места са за вас. Вие се чувствате изоставени и забравени в една икономика, която бързо се променя”, заяви президентът и увери, че почти 90% от работните места в инфраструктурата, предвидени в неговия план, представен миналия месец, „не изискват университетски дипломи”.

Заради ограниченията, свързани с коронавирусната пандемия, само 200 души, вместо над 1600 присъстваха в конгресната зала. По отношение на пандемията от COVID-19 президентът призова сънародниците си да се ваксинират.

"Днес 90% от американците, живеещи на 5 мили от ваксинационен пункт, всички над 16-годишна възраст, всички имат възможност да се ваксинират незабавно. Иди да се ваксинираш, Америка! Идете да си поставите ваксини. Те са достъпни. Имате възможност да го направите сега", заяви Джо Байдън. 

В речта си Байдън заяви също, че най-смъртоносната терористична заплаха за страната в момента идва от привържениците на идеята за превъзходство на бялата раса.

Президентът Байдън заяви, че не се стреми към ескалация на напрежението с Русия, но предупреди, че Москва трябва да носи отговорност за своите действия. Той подчерта, че САЩ не търсят конфликт с Китай, но са готови да защитават американските интереси във всички области.

Facebook logo
Бъдете с нас и във