Банкеръ Daily

Свят

Байдън предложил на Джонсън алтернатива на "Един пояс, един път"

Американският президент Джо Байдън каза, че в телефонен разговор вчера е предложил на британския премиер Борис Джонсън демократични държави да се обединят в инфраструктурен план, който да конкурира китайската инициатива "Един пояс, един път", предаде Ройтерс.

Предложих да имаме по същество сходна инициатива, с участието на демократични държави, които да помагат на общности по света, които всъщност се нуждаят от помощ, каза Байдън пред журналисти.

Китайската инфраструктурна схема "Един пояс, един път" е на стойност трилиони долари. Тя беше лансирана през 2013 г. от президента Си Дзинпин и включва инициативи по разработка и инвестиции, простиращи се от Източна Азия до Европа.

Проектът би разширил значително китайското икономическо и политическо влияние, което поражда опасения в САЩ и на други места.
Ден по-рано Байдън каза на първата си пресконференция, че ще попречи на Китай да задмине САЩ и да стане най-мощната държава в света.

Американският държавен глава смята да обяви идната седмица план на стойност трилиони долари за подобряване на американската инфраструктура.

В четвъртък той каза, че ще осигури американски инвестиции в обещаващи нови технологии като квантови компютри, изкуствен интелект и биотехнология.

Повече от сто държави са подписали споразумения с Китай за сътрудничество в рамките на "Един пояс, един път" за сътрудничество по проекти за железопътни линии, пристанища, магистрали и друга инфраструктура.

По изчисления на глобалния доставчик на финансови данни "Рефинитиф", до средата на миналата година с китайската инициатива са били свързани над 2600 проекта на стойност 3,7 трилиона долара.
Китай обаче обяви, че пандемията от коронавирус е засегнала около 20 на сто от проектите по линия на "Един пояс, един път".

Facebook logo
Бъдете с нас и във