Банкеръ Daily

Свят

Байдън предлага по 100 долара за всеки ваксиниран

Този ход идва след нарастване на безпокойството за възраждането на пандемията, заради новите варианти на коронавируса. Снимка: Ню Йорк таймс

Президентът на САЩ Джо Байдън се обърна към щатските и местните власти да дават по 100 долара на всеки, който се ваксинира, съобщи "Ню Йорк таймс".

Този ход идва след нарастване на безпокойството за възраждането на пандемията, заради новите варианти на коронавируса. 

Администрацията на президента също засилва усилията си, за да убеди компаниите да дават почивка на служителите си, за да се имунизират. 

Министерството на финансите обяви, че работодателите могат да кандидатстват  за  кредити за покриване на заплатите на работници, които се ваксинират. Всички федерални служители и хора, работещи на договори, трябва да удостоверяват, че са напълно ваксинирани. В противен случай от тях ще се изисква да носят маска по време на работа, да се спазват физическа дистанция между служители и посетители, да си правят два или три пъти седмично тест и да съблюдават ограниченията при пътувания.

Изискванията се отнасят до 2,1 милиона федерални служители и още милиони, които работят по федерални договори, но не и за около 650 000 постоянни и временни пощенски служители.

Министерството на финансите обяви, че парите за плащане на стимули срещу ваксинация могат да дойдат от фонд за 350 милиарда долара, който е предназначен за икономическо възстановяване и бе  одобрен от Конгреса през март. Стимулът има за цел да "повиши нивата на ваксинация, да защити общностите и да спаси животи“.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във