Банкеръ Daily

Свят

Байдън предлага Япония за постоянен член на Съвета за сигурност

Американският президент Джо Байдън заяви, че подкрепя идеята Япония да стане постоянен член на Съвета за сигурност на ООН, съобщи японската телевизия, цитирана от Ройтерс.

Напоследък зачестиха призивите за реформиране на Съвета за сигурност на Обединените нации, където Русия и Китай са постоянни членки.

Ако Япония действително стане постоянен член на съвета, тя ще се присъедини там освен към Москва и Пекин и към САЩ, Великобритания и Франция, която допълват петорката постоянни членки на този орган на ООН, отбелязва Асошиейтед прес.

В изказването си, което направи на общата пресконференция с японския премиер Фумио Кишида при посещението си в Токио, Байдън освен това даде благословията си за това срещата на върха догодина на Групата на седемте най-развити държави (Г-7) да се състои в родния град на Кишида Хирошима.

Двамата лидери говориха пред медиите след разговори лице в лице днес в японската столица.

Но желанието на Япония да получи място в Съвета за сигурност е доста трудно осъществимо, отбелязва Асошиейтед прес.

Американският президент Джо Байдън увери днес "своя добър приятел" премиера на Япония Фумио Кишида, че САЩ са изцяло обвързани с отбраната на Япония, на фона на повишаващо се напрежение в отношенията с Китай и последиците от нахлуването на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

Основен акцент в двудневното посещение на Байдън, което включва срещи с лидерите на Япония, Индия и Австралия в рамки на формата "Куад" ("Четворката"), ще е стартирането на Индо-тихоокеанска икономическа инициатива - мащабен план, който ще представлява икономическа опора за американските ангажименти в Азия.

"Американско-японският съюз отдавна е крайъгълен камък на мира и благополучието в Индо-Тихоокеанския регион, а САЩ остават напълно обвързани с отбраната на Япония", заяви Байдън в началото на разговора си с Кишида в двореца Акасака в центъра на Токио.

Байдън беше посрещнат с почести от гвардейски оркестър, който изсвири химните на двете страни. По-рано през деня той се срещна с император Нарухито и разговаря за кратко на входа преди да бъде въведен в двореца. Белият дом съобщи, че президентът е предал поздравления от името на американците, изтъквайки силата на американско-японските отношения, които се коренят в дълбоките връзки между двата народа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във