Банкеръ Daily

Свят

Байдън поведе в Джорджия, все по-близо до Белия дом

Кандидатът за президент на Демократическата партия Джо Байдън отбеляза напредък в Джорджия и Пенсилвания днес, доближавайки се още повече до Белия дом няколко часа след като Доналд Тръмп формулира невярното твърдение, че победата на изборите му е била "открадната".

Според последни данни Байдън е изпреварил по брой гласове Тръмп в щата Джорджия, осигуряващ 16 гласа в Избирателната колегия. В щата Пенсилвания разликата между двамата кандидати на практика е заличена и ако се запази тенденцията в подадените по пощата гласове да преобладават предпочитанията за демократа, е възможно и там да се обърне резултатът.

Засега Байдън има 253 електора, а Тръмп 214 в органа, който избира официално президента на САЩ. Остават да бъдат оповестени резултатите в четири колебаещи се щати.

Седемдесет и седем годишният Байдън ще стане следващият президент на САЩ, ако успее да спечели в щата Пенсилвания, или като победи в два от щатите от триото Джорджия, Невада и Аризона. Възможностите за победа на Тръмп са по-ограничени и за да го постигне, той трябва да запази преднината си и в Пенсилвания, и в Джорджия, като същевременно надделее над Байдън или в Невада, или в Аризона.

В Пенсилвания, която носи на победителя там 20 електора, Байдън съумя да намали преднината на Тръмп до малко над 18 000 гласа в ранните часове на деня. В Джорджия, осигуряваща 16 електора, според последни данни Байдън вече води с около хиляда гласа. Продължава преброяването на бюлетини от районите, които традиционно гласуват за демократите, в това число градовете Филаделфия и Атланта.

Междувременно преднината на Байдън в Аризона се стопи до около 47 000 гласа, а в Невада той има преднина от едва 12 000 гласа.

В ранните часове на деня Тръмп пусна няколко туита, в които повтори твърденията, които направи малко по-рано от Белия дом. "Аз СПЕЧЕЛИХ лесно президентския пост на САЩ при ПРЕБРОЯВАНЕТО НА ЗАКОННИТЕ ГЛАСОВЕ" написа той в Туитър, без да даде доказателства в подкрепа на твърдението си. Заради това социалната мрежа маркира поста като подвеждащ, както направи вече няколко пъти в дните след изборите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във