Банкеръ Daily

Свят

Байдън поведе и в Пенсилвания

Кандидатът на демократите на президентските избори в САЩ Джо Байдън поведе пред президента републиканец Доналд Тръмп в родния си щат Пенсилвания, съобщава Би Би Си. Щатът осигурява 20 гласа в Избирателната колегия.

Байдън води с 5587 гласа, след като в деня след изборите изоставаше с над 600 000 гласа. Резултатите са при 95% преброяване на гласовете.

Ако Байдън удържи лидерството си в щата, той ще си осигури най-малко 273 електорални гласа - с три повече от необходимите, за да стане президент на САЩ. Кандидатът на демократите ще преобърне щати от т.нар. Синя стена - Уисконсин, Мичиган и Пенсилвания - в които Тръмп спечели при победата си над Хилари Клинтън през 2016 г.

До 6.00 часа сутринта в петък преднината на Тръмп в Пенсилвания възлизаше на 18 229 гласа и непрекъснато намаляваше, преди Байдън да надделее.

Все още предстои да бъдат преброени изпратени по пощата бюлетини, много от тях от силно демократичния град Филаделфия и предградията му.

Байдън също така взе преднина от около 1000 гласа пред Тръмп и в ключовия Джорджия.

Демократът запазва и водещи позиции в Невада и Аризона, където броенето на бюлетините също продължава.

Кампанията на Тръмп публикува изявление в петък сутринта, в което ясно посочва, че ще оспорва изборите, и нарича всякакво определяне на Джо Байдън като победител "фалшиво", а определя надпреварата като "далеч от финала".

"Тези избори не са приключили. Фалшивото определяне на Джо Байдън като победител се основава на резултати в четири щати, които далеч не са окончателни", заяви в изявление генералният съветник на кампанията на Тръмп Мат Морган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във