Банкеръ Daily

Свят

Байдън показа кой е и за какво (ще) се бори

Конфронтацията с Русия и Китай демонстрира "завръщането" на САЩ

Байдън избра противопоставянето

Ако някой е изпитвал съмнения какъв ще е подходът на новия американски президент Джо Байдън към външнополитическите съперници на страната му, място за колебания вече няма. В рамките на дни Байдън "откри фронта" срещу двете страни, създаващи най-големи главоболия на Съединените щати пред последните години – Русия и Китай. Дали твърдият му подход ще даде резултати, отсега е трудна да се прогнозира, но едно е ясно – това, което ще наблюдаваме през мандата му, ще е съвсем различно от почерка на предшественика му – Доналд Тръмп.

 

Когато в интервюто си за Ей Би Си Байдън отговори утвърдително на зададения му въпрос дали смята руския президент Владимир Путин за убиец, вероятно той изненада дори сътрудниците си, споделящи същото мнение за господаря на Кремъл. Това, което би могло да се очаква след подобно "откриване на огън", не закъсня.

Москва изтегли посланика си във Вашингтон

за първи път от 20 години, а Путин отвърна с иронично пожелание за здраве към американския си колега и абсурдната покана за телевизионен дебат на живо.

От Белия дом обявиха, че не съжаляват за употребената квалификация по адрес на Путин. А думите на Байдън се превърнаха в знак, че новата американска администрация ще възприеме твърда външнополитическа линия в стремежа си да утвърди американската мощ и демонстративно да се възправи срещу заплашващите я чуждестранни лидери.

Два дни по-късно висши представители на САЩ влязоха в открит сблъсък със свои китайски колеги в хотел "Капитан Кук" в Анкъридж, Аляска - шоу, какъвто рядко се наблюдава на международната сцена.

Общото между двете събития бе видимото желание да се изпрати

публичен сигнал не само на Москва и Пекин,

но и на скептичните американци, че Байдън няма да позволи някой да го пренебрегва, дори и цената да е рязко изостряне на международните отношения. Тъй като и Русия, и Китай се стремят да представят Съединените щати като отслабена страна – от политически разделения, от лошото справяне с коронавирусната пандемия, от икономическа нестабилност - Байдън реши да изтъкне моралните устои на родината си като доказателство за глобалния й авторитет, макар че по този начин отключи остър спор на база ценности.

В момента американската администрация подготвя пакет от санкции, които могат да бъдат обявени всеки момент. Тяхната цел е да накажат Русия за три простъпки - опити за намеса в президентските избори, голямата кибератака през 2020 г. и възнагражденията, предлагани за всеки убит американски войник в Афганистан.

Санкциите срещу Русия до момента

не са донесли особен ефект, но пък Белият дом предупреди, че трябва да се очаква "невиждан" отговор на хакерската атака, с който ще бъдат демонстрирани кибервъзможностите на самите САЩ. Според представители на администрацията е възможно да бъде хакната, например, изобличаваща лична информация за руски лидери.

Възможностите на Байдън за противопоставяне на Китай са по-неясни, при положение че досега санкциите не са показали особена ефективност. Белият дом все още търси начини, по които да се противопостави на нарастващото технологично преимущество на Китай посредством внасянето на промени в американската индустриална политика. Другата посока на действие е чрез възпиране на китайския натиск в Азия, но за това ще е нужна далеч по-добра координация с американските съюзници в региона.

И в двата случая е все по-видно, че фокусът ще пада върху изобличаването на антидемократичното поведение на властите в Русия и Китай, което пък ще предизвиква гневната им реакция. И двете събития – изказването на Байдън и срещата в Аляска – демонстрират желанието

за рязко късане с политиката на Доналд Тръмп,

който като цяло избягваше да повдига въпроси за човешките права и се стремеше да спечели благоразположението на Владимир Путин и Си Дзинпин.

"САЩ отново отстояват себе си, след като не го правеха четири години. Мисля, че изминалата седмица бе най-важната за препозиционирането на Съединените щати", коментира Никълъс Бърнс, бивш посланик на САЩ в Гърция и НАТО, фаворит за следващ посланик в Китай.

Докъде ще доведе това препозициониране, остава открит въпрос, защото става дума за различен тип предизвикателства.

От една страна Русия е бивш съперник от Студената война, доказал, че е в състояние да предизвиква сериозна дестабилизация най-вече с методите на електронната комуникация и кибератаки. А Китай е въздигаща се световна сила, която може да изпревари САЩ в икономическо и военно отношение през следващите десетилетия.

Срещата в Аляска премина напрегнато

От друга страна, на Щатите непрекъснато ще им се налага да си сътрудничат с двете конкурентни суперсили. Например - възобновяването на договора "Нов СТАРТ" с Русия и надеждата за партньорство с Китай по климатичните проблеми. Конфронтацията от последните дни обаче повдига въпроса докъде може да се простира евентуалното сътрудничество.

И Китай, и Русия възприеха

като признак за упадък

на мощта на Съединените щати видимите слабости от последните месеци като щурма на Капитолия от 6 януари и предизвикания от пандемията спад на икономиката. Собствените си нарушения на човешките права пък защитаваха, като изтъкваха провиненията на САЩ към техните малцинства – както понастоящем, така и в миналото. Сега Байдън и екипът му са си поставили за цел да изчистят впечатленията за слабост в американската външна политика.

Новата администрация например много по-остро изобличава Китай за поведението му в Хонконг, Тайван, Тибет и Синдзян – което Тръмп се въздържаше да прави. Точно тези теми предизвикаха конфронтацията на срещата в Анкъридж, където държавният секретар Антъни Блинкън и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан ги повдигнаха.

В края на първия работен ден китайските представители обвиниха американските си колеги в употребата на "снизходителен тон", а според американците пък

китайците се държали "демонстративно"

и нарушавали дипломатическия протокол.

След първоначалния сблъсък, представители и на двете страни споделиха, че работейки при закрити врата настроението е било далече по-дружелюбно, отколкото пред включените камери. Което, разбира се, не попречи на Байдън да "опише" публично колко много се гордее с Блинкън, демонстрирайки по този начин, че острата критика към Пекин не е изолирана инициатива на държавния секретар, а е координирана с президента и администрацията му.

Facebook logo
Бъдете с нас и във