Банкеръ Daily

Свят

Байдън поиска от сръбския президент да признае Косово

Американският президент Джо Байдън поздрави сръбския държавен глава Александър Вучич за националния празник на Сърбия 15 февруари и поиска от него да положи усилия за постигане на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията с Косово, съобщава БТА, позовавайки се на сръбски вестници.

"От името на американския народ изпращам сърдечни поздравления до Вас и съгражданите ви по повод националния празник на Сърбия 15 февруари. САЩ "остават непоколебими" в подкрепата за европейската интеграция на Сърбия, извършването на реформите и постигането на всеобхватно споразумение за нормализиране на отношенията с Косово, споразумение, "което е фокусирано върху взаимното признаване" на двете страни.

"Силата на нашите отношения се основава на дълбоката история на връзките между нашите два народа, които воюваха като съюзници в двете световни войни. Ценим и близкото си сутрудничество в борбата против пандемията от коронавирус, докато заедно се изправяме пред това глобално безепрецедентно предизвикателство", пише в поздравителното писмо.

Междувременно сръбският президент Александър Вучич обяви, че администрацията на Доналд Тръмп е поискала от Сърбия да подпише документ, съдържащ формулировката „взаимно признаване“ с Косово на 4 септември 2020 г. на преговори във Вашингтон.

„По отношение на признаването на Косово ... Не мога да ви опиша чувството, когато видях (фразата„ взаимно признаване “), а нашите специални служби вече ни бяха информирали, че този въпрос ще бъде повдигнат във Вашингтон. Опасявах се, че ситуацията ще бъде много неприятна, ще Ви обясня: отивате в най-силния дом в света (Белия дом), дават Ви лист хартия, а вие не можете да повярвате, започнах да чета по диагонал и в същата секунда видях „взаимно признаване.“ Казах, че се оттегляме от преговорите, събрах нашата делегация. Не искам да говоря какви реакции са имали, но след пет минути консултации казах, че е по-добре да сложа главата си на дръвника, отколкото да го подпиша и го казах и на американските представители ", каза Вучич, цитиран от "Фокус".

На 4 септември 2020 г. Вучич и премиерът на непризнатото Косово Авдулах Хоти подписаха споразумение за нормализиране на икономическите отношения чрез посредничеството на американския президент Доналд Тръмп. След подписването сръбският лидер нарече споразумението "голяма стъпка", но подчерта, че споразумението, подписано във Вашингтон, не признава Косово като обект на международното право.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във