Банкеръ Daily

Свят

Байдън подписва редица укази още в първия си ден като президент

Джо Байдън, който става президент на 78 години след половин век в политиката, възнамерява още от първия ден да се прояви като пълна противоположност на отиващия си президент Доналд Тръмп, както формално, така и по същество.

Като важна и символична проява на единство лидерът републиканците в Сената Мич Макконъл ще присъства днес заедно с Байдън, откликвайки на негова покана, на литургия в катедралата "Сейнт Матюс".

Часове след влизането си в Овалния кабинет Джо Байдън ще подпише редица укази - в сферата на климата, имиграцията, дипломацията, бележещи скъсване с тръмпизма.

"Нямаме и секунда за губене, за да се справим с кризите, преди които сме изправени като нация", написа в Туитър Байдън вчера вечерта.

Снощи, малко след пристигането си във Вашингтон, той почете паметта на жертвите на КОВИД-19, за разлика от Доналд Тръмп, който от месеци се опитваше да омаловажи мащаба на пандемията, отнела живота на над 400 000 души в САЩ.

"За да се излекуваме, трябва да помним. Понякога е трудно да помниш, но това е пътят към изцелението", заяви Байдън, застанал пред внушителния паметник на Ейбрахам Линкълн.

След това бившият вицепрезидент на Барак Обама запази мълчание, докато звучеше песента на Ленард Коен "Алелуя", а покрай правоъгълното водно огледало, в което се отразяваше Вашингтонският монумент, бяха запалени 400 лампи.

На тръгване от дома си в Делауер няколко часа по-рано той не скри вълнението си, а по лицето му се стичаха сълзи. "Простете, че се разчувствах. Когато умра, на сърцето ми ще пише Делауер", каза демократът, повтаряйки думи на ирландския писател Джеймс Джойс.

Днешният ден на встъпване в длъжност за Байдън ще протече в много особена обстановка и заради пандемията, и заради все още прясната травма от насилието в сградата на Конгреса, взело пет жертви.

Мерките за сигурност по време на церемонията са изключителни. Във Вашингтон са разположени са около 25 000 войници от Националната гвардия и хиляди полицаи, пристигнали от цялата страна. Колко голямо е напрежението показва и фактът, че дванайсет от тях са били отстранени от силите за сигурност при проверка, извършена, за да се установи дали са свързани с екстремистки групи, както съобщи във вторник Пентагонът.

Вместо пред грамадното множество, което традиционно се събира на огромната открита площ между Капитолия и паметника на Линкълн, за да види новия си президент, бившият вицепрезидент на Барак Обама ще застане срещу повече от 190 000 знамена, поставени на мястото на отсъстващата публика.

Високи огради, на места завършващи с бодлива тел, предпазват "червената зона" между Капитолийския хълм и Белия дом.

В очакване на днешното събитие вчера в Сената започна процедурата по утвърждаване на министрите, предложени от избрания президент, за да може новото правителство да се заеме възможно най-бързо с многобройните кризи.

На дипломатическия фронт бъдещият държавен секретар Антъни Блинкън обеща да скъса с продължилия четири години изолационизъм, подновявайки разрушените по времето на Доналд Тръмп съюзи.

Бъдещият ръководител на американската дипломация обаче заяви също, че републиканецът "е бил прав", възприемайки "по-твърда" позиция по отношение на Китай.

По отношение на икономиката бъдещият министър на финансите Джанет Йелън призова "да се мисли мащабно" при справяне с кризата, предизвикана от пандемията, и да се остават за по-късно тревогите за държавния дефицит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във