Банкеръ Daily

Свят

Байдън подкрепи задължителната ваксинация

Задължителните ваксинации, които започнахме през лятото, дават резултат, обяви Джо Байдън.

Президентът на САЩ Джо Байдън изтъкна успеха на задължителните ваксинации срещу ковид за увеличаването на дела на имунизираното население срещу болестта, но добави, че е нужна още работа, за да бъдат накарани оставащите 66 милиона имащи право на ваксинация, да се имунизират.

"Задължителните ваксинации, които започнахме през лятото, дават резултат. Скоро министерството на труда ще излезе с окончателни правила за регулиране на този процес в компаниите. Свалихме броя на неваксинираните на 66 милиона, който все още е недопустимо висок.", каза Байдън, цитиран от БТА.

Делът на имунизираните в САЩ нарасна с над 20%, след като през последните месеци множество институции въведоха задължително ваксиниране, а същевременно намалява и броят на заразените и смъртните случаи, заявиха вчера представители на правителството на Байдън.
През юли президентът обяви, че федералните служители трябва или да се ваксинират, или да се тестват редовно. През септември той обяви, че федералните служители трябва да се имунизират или рискуват да останат без работа, както и че служителите на големите компании трябва да се ваксинират или да се тестват.

Общо  66,3%  от населението на САЩ е имунизирано с поне една доза, а 57,3 е със завършена ваксинация. В сряда представители на правителството казаха, че с първа доза са ваксинирани 77% от имащите право на това американци. Някои републиканци обаче се обявиха срещу задължителните ваксинации, в това число и губернаторът на Тексас Грег Абът, който издаде разпореждане, забраняващо на компаниите в щата да въвеждат задължение за ваксинация. Част от действащите там компании заявиха, че възнамеряват да пренебрегнат забраната.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във