Банкеръ Daily

Свят

Байдън планира създаване на "милиони добре платени работни места"

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън изтъкна необходимостта от незабавна подкрепа за икономиката, която продължава да е отслабена от коронавирусната пандемия, и повтори основните цели в предизборната си кампания - създаване на "добре платени" работни места и минимална работна заплата от 15 долара на час, предаде Франс прес.

Байдън, чиято победа на президентските избори все още не е призната от президента републиканец Доналд Тръмп, направи това изявление на пресконференция в град Уилмингтън, щата Делауер, след виртуална среща със синдикални лидери и шефове на големи компании. Това беше първото му изказване по икономически въпроси, един от неговите приоритети наред с борбата срещу коронавирусната пандемия, отбелязва агенцията.

"Ние обсъдихме възможността да бъдем по-силни /икономически/, по-устойчиви, отколкото бяхме" преди пандемията, добави Байдън. Той изтъкна, че задължителното условие за икономическо възстановяване е контролирането на коронавируса. Едновременно с това, отбеляза той, Конгресът трябва "в най-скоро време" да гласува план за "незабавно подпомагане" на икономиката.

"Нашият план е да създадем милиони добре платени работни места в производствената индустрия, в производството на автомобили, продукти, технологии, от които ще се нуждаем в бъдеще, за да бъдем конкурентни с останалия свят", заяви Байдън. "Ние ще купуваме американски стоки", добави той.

Джо Байдън предупреди и за риска от нарастване на смъртните случаи от Ковид-19, ако Доналд Тръмп и администрацията му отказват да се координират с екипа на демократите за осигуряване на преход във властта. 

"Много хора може да умрат, ако ние не се координираме", заяви той и посочи, че действащата американска администрация трябва незабавно да предостави на екипа му плановете за разпространението на ваксината срещу новия коронавирус сред населението. "Колкото по-рано получим достъп до плановете на администрацията за разпространението на ваксината, толкова по-плавно ще премине предаването на властта", подчерта Байдън.

"Ако трябва да чакаме до 20 януари /когато ще встъпи в длъжност новия президент/, за да започнем да планираме, това ще ни загуби месец - месец и половина", заяви той. Байдън изтъкна също, че е "изключително важно това координиране е да започне сега или колкото се може по-скоро".

Facebook logo
Бъдете с нас и във