Банкеръ Daily

Свят

Байдън печели в повечето щати след супер вторника, Сандърс взима Калифорния

Майкъл Блумбърг не печели в нито един щат

Бърни Сандърс и Джо Байдън

Бившият вицепрезидент на Барак Обама Джо Байдън печели първичните избори за кандидат-президентска номинация на демократите в осем щата: Северна Каролина, Вирджиния, Масачузетс, Минесота, Тенеси, Алабама, Оклахома и Арканзас, сочат неокончателни резултати, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес.

Според частични данни той води и в щата Тексас пред основния си съперник - сенатора от Върмонт Бърни Сандърс. Тексас излъчва 228 делегати за партийния конгрес, определящ кандидата на партията за президентските избори.

Сандърс излезе начело в Колорадо, Юта и в своя щат, и побеждава в Калифорния, където съперниците си оспорват най-голям брой делегати - 415.

Милиардерът и бивш кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг не печели в нито един щат и е начело само в Американска Самоа, която изпраща на партийния конгрес шестима делегати.

Очакват се резултатите от щата Мейн.

В т.нар. супер вторник гласуваха демократите в 14 щата и една територия.

Президентът Доналд Тръмп спечели във всичките 13 щата, където вчера се състояха първични избори на Републиканската партия. Това не е изненада, тъй като той на практика няма съперници, отбелязва ТАСС.

Какво ще стане след т.нар. Супервторник, ако няма победител, и възможно ли е никой кандидат за президентската номинация на Демократическата партия да не спечели мнозинство. Това се пита в. "Ню Йорк таймс" по повод вчерашното гласуване.

Според изданието е възможно и даже вероятно никой от четиримата останали в надпреварата претенденти да не спечели накрая необходимото мнозинство от делегатски гласове, за да бъде номиниран на партийния конгрес още на първия тур през юли. Ако това стане, конгресът може да затъне в хаос и размяна на язвителни реплики - нещо, което демократите не са преживявали от 1952 г. насам. А някои се опасяват, че това би проправило пътя на Тръмп към преизбирането, посочва БТА. 

"Ню Йорк таймс" цитира експерт, според когото, ако на конференцията нито един кандидат не спечели 1991 гласа, ще има втори тур. В него ще участва групата от 771 "суперделегати", които в голямата си част са демократи от Конгреса, бивши президенти, вицепрезиденти и членове на Националния комитет на Демократическата партия. За да спечели втория тур, кандидатът трябва да вземе мнозинство (точно 2375 гласа и половина). Останалите 3979 "редови" делегати ще имат правото да подкрепят кандидат, за когото не са гласували на първия тур.

В случай че Бърни Сандърс спечели най-много гласове, но не мнозинство, мнозина се опасяват, че конгресът ще бъде катастрофален, тъй като лидерите на партията са готови да рискуват вътрешнопартийно разделение, само и само да го спрат. Авторът на статията се пита какво ще стане при такъв сценарий и цитира друг експерт. Според него ако Сандърс победи, но без абсолютно мнозинство, и му бъде отказана номинация, това просто ще разцепи партията. Рискът от подхода "трябва да спасим партията от Бърни" с цел договорки на конгреса не само ще доведе до загуба през ноември, а ще отблъсне цяло поколение, което няма да дойде до урните следващия път.

Facebook logo
Бъдете с нас и във