Банкеръ Daily

Свят

Байдън отменя имиграционните мерки на Тръмп

Джо Байдън

Президентът на Съединете щати Джо Байдън подписа укази за реформиране на имиграционната политика на САЩ и отмяна на имиграционни мерки, въведени от предшественика му Доналд Тръмп, съобщава Ройтерс

Новата администрация се ангажира да сформира работна група за събиране на членовете на семейства, разделени от политиката на "нулева толерантност" на Тръмп. Администрацията на Тръмп раздели хиляди деца от родителите им, след като те бяха задържани за незаконно влизане в САЩ.

Той освен това ще възложи мандат за преразглеждане на Протоколите за мигрантска защита - спорна програма, която върна 65 000 бежанци в Мексико, докато текат съдебни изслушвания в САЩ. Повечето се върнаха по родните си държави, но някои останаха в лагери до границата с Мексико.

Още в първия си работен ден на поста Байдън подписа 17 указа, с част от които отмени ключови наредби на предшественика си Доналд Тръмп.

Джо Байдън отменя две ключови решения на Доналд Тръмп - напускането на Парижкото споразумение и на Световната здравна организация. Антъни Фаучи, главният специалист по инфекциозни заболявания в САЩ, ще ръководи американската делегация в СЗО. Що се отнася до политиката за климата - Байдън нареди да бъдат отменени всички въведени по времето на Тръм вътрешни правила, които вредят на климата. Новият американски президент спря и спорен проект за изграждането на нефтопровод.

Едно от първите решения на Тръмп, предизвикало сериозен отзвук и довело до редица дела, беше забраната за влизане в САЩ за гражданите на няколко мюсюлмански държави. Съществени части от тази забрана бяха отменени от съдилищата, а сега в историята отиват и последните останки. Друго ключово обещание на Тръмп - изграждането на стената по границата с Мексико, така и няма да бъде изпълнено докрай. Над 700 километра вече са готови, но сега строежът на стената се преустановява.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във