Банкеръ Daily

Свят

Байдън обръща резултата в ключови щати, на крачка от победа

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън обръща резултата в ключови щати, осигуряващи мнозинство в Избирателната колегия, в които досега водеше президентът Доналд Тръмп. Преди малко Байдън поведе в щата Мичиган с 18 000 гласа, или 0,3 на сто, при преброени 94% от подадените бюлетини, предаде Асошиейтед прес. Щатът Мичиган осигурява 16 гласа в Избирателната колегия.

В момента Байдън има осигурени 238 гласа в колегията. Ако той запази крехката си преднина в Мичиган, Уисконсин (осигуряващ 10 гласа) и Невада (6 гласа), той ще получи точно необходимия брой гласове в избирателната колегия, за да бъде обявен за президент - 270.

Предизборният щаб на Байдън междувременно заяви, че екипите му от юристи са готови, в случай че американският президент Доналд Тръмп се обърне към Върховния съд с искане за спиране на преброяването на гласовете.

"Ако президентът изпълни заплахата си да се обърне към съда, за да се опита да спре надлежното преброяване на гласовете, то нашите екипи от юристи са готови да се противопоставят на това", заявиха от предизборния щаб на Байдън.

Изявлението на щаба на Байдън е свързано с изказване на Тръмп, направено по-рано днес, в което действащият американски президент заяви, че цялото гласуване трябва да спре.

"Това е измама срещу американското общество", каза президентът в изявление в Белия дом пред свои привърженици и изтъкна, че са извършени "огромни измами" при броенето на бюлетините.

"Ще отидем във Върховния съд. Искаме цялото гласуване да спре", добави той. Изборният ден всъщност е приключил и няма вече гласуване, а само броене на бюлетини, отбелязва Асошиейтед прес.

Изявленията на Тръмп са "скандални" и "безпрецедентни", категоричен бе ръководителят на предизборния щаб на Байдън Джен О'Моли Дилън. О'Моли Дилън заяви, че демократите са готови да водят съдебни битки, ако президентът републиканец сезира Върховния съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във