Банкеръ Daily

Свят

Байдън обяви нов тихоокеански икономически пакт от 13 държави

Американският президент Джо Байдън обяви днес в Токио ново икономическо партньорство в Тихоокеанския регион с първоначални 13 страни участнички, включително САЩ и Япония, предаде Франс прес. Сред тях обаче не е Китай, който се отнася негативно към този проект.

Индо-тихоокеанската икономическа рамка (IPEF) не е споразумение за свободна търговия, но предвижда по-голяма интеграция между страните членки в четири ключови области: цифрова икономика, вериги за доставки, зелена енергия и борба срещу корупцията. 

Джо Байдън обеща "конкретни ползи“ за хората в Тихоокеанския регион от новия пакт и подчерта необходимостта от стабилност в търговията след нарушенията, предизвикани от пандемията и руската инвазия в Русия, информира Асошиейтед прес.

На срещата с японския премиер Фумио Кишида американският президент отбеляза, че новата рамка ще засили сътрудничеството на Вашингтон с други страни в региона.

Подробностите по пакта ще бъдат уточнени между страните членки и затова засега за администрацията е трудно да каже как това споразумение ще помогне да се изпълни обещанието й да се помогне на американските работници и компании, както и да бъдат удовлетворени глобалните потребности.

Това е най-новата стъпка, предприета от администрацията на американския президент, за да запази и разшири влиянието на Вашингтон в региона, който до неотдавна изглеждаше да е под все по-голямото влияние на Китай, отбелязва АП.

Япония се надява САЩ да се върнат във Всеобщото и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство, от което Вашингтон излезе при бившия президент Доналд Тръмп. Това заяви днес на съвместна пресконференция с Байдън в Токио японският премиер, цитиран от ТАСС.

Японските и американските власти ще си сътрудничат за решаване на енергийните и продоволствени проблеми, които са се влошили заради ситуацията в Украйна, каза Фумио Кишида.

Междувременно Байдън отбеляза, че рецесията в САЩ може да бъде избегната, признавайки обаче тежките икономически трудности за американците, които се сблъскват с галопиращата инфлация.

Президентът на САЩ отбеляза, че американската икономика има проблеми, но страната се намира в по-добро положение от други страни по света.

Байдън отчете влиянието, което острата липса на доставки и високите цени на енергоносителите оказват на домакинствата в САЩ, и заяви, че администрацията работи, за да смекчи удара върху потребителите, но е малко вероятно да бъдат намерени незабавни решения.

Американският президент заяви още днес в Токио, цитиран от АФП, че възнамерява да вдигне митническите бариери за Китай, подчертавайки, че те не са били наложени от неговата администрация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във