Банкеръ Daily

Свят

Байдън обяви 19 юни за празник на края на робството

Президентът на САЩ Джо Байдън обнародва закон, който обявява за федерален празник 19 юни, на който ден ще бъде отбелязван краят на робството в САЩ, предаде Франс прес. 

Датата е избрана по повод освобождаването на последните чернокожи роби в САЩ на 19 юни 1865 година.

Празникът "символизира едновременно дългата и трудна нощ на робството и подчинението и обещанието за по-добър ден", заяви Байдън на церемония в Белия дом, застанал до вицепрезидентката Камала Харис. Той подчерта, че робството е "морално петно" и "първородния грях на Америка". С обявяването на 19 юни за празник "всички американци могат да усетят силата на този ден и да научат повече за нашата история, да отпразнуват постигнатия напредък и да видят изминатия път". Но освобождаването на черните роби беше "само началото" на усилията за "изпълняване на обещанието за расово равенство", добави Байдън. Според него чернокожото малцинство в САЩ все още е подложено на дискриминация на пазара на труда, жилищата и в здравеопазването.

Решението за обявяване на 19 юни за празник беше подкрепено и в двете камари на Конгреса. Против се обявиха само 14 републикански представители, припомня АФП. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във