Банкеръ Daily

Свят

Байдън обещава 4 млрд. долара за програмата "КОВАКС"

Американският президент Джо Байдън ще обещае по време на срещата на Г-7, че САЩ да отпуснат 4 млрд. долара за програмата за разпределяне на ваксини срещу Ковид-19 - "КОВАКС", съобщава Франс прес, като цитира източник от  Белият дом.
Първият транш от 2 млрд. долара ще бъде отпуснат "много бързо". Вторият транш от още 2 млрд. долара ще бъде превеждан постепенно в продължение на две години -  през 2021 и 2022 година, става ясно от съобщението. 

"Ние искаме тези 2 млрд. долара да се превърнат в няколко милиарда и да достигнат 15 млрд. долара", коментират инициативата от Белия дом, прогнозирайки общата сума, която е необходима за глобалната кампания за ваксинация на населението.

Финансироването на програмата COVAX вече е получило одобрението на Конгреса.

В анализ на Ройтерс се казва, че шефът на Глобалния аланс по ваксините и имунизациите, който също участва в програмата, е заявил, че COVAX се нуждае от голяма политическа поддръжка.

Предвижда се по програмата "КОВАКС" да се осигурят тази година ваксини срещу Ковид-19 за 20% от населението на близо 200 държави и отвъдморски територии, които са включени  в нея. С такива механизми на финансиране ще се позволи на 92 страни с ниски и средни доходи на населението да получат достъп до  ваксините срещу коронавирусната пандемия, отбелязва Франс прес.

COVAX е международен механизъм в рамките на Световната здравна организация, който трябва да съдейства за получаването на ваксини срещу коронавируса от по-бедните държани. В съответствие с условията на програмата, страните с високо ниво на доходите заплащат купуването на ваксини, субсидирайки тези, които не могат да си го позволят. Съгласно обявения по-рано план, в рамките на този механизъм към края на 2021 година трябва да бъдат произведени и равномерно разпределени по целия свят 2 млрд. дози ваксини.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във