Банкеръ Daily

Свят

Байдън обеща военна помощ на Централна и Източна Европа

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обеща, че страната му ще предостави допълнителна военна помощ на членовете на Северноатлантическия договор (НАТО) в Централна и Източна Европа на фона на опасенията за увеличения брой на руски войски близо до границата й с Украйна.

Това посочи в петък Аста Скайсгирите - съветник на литовския президент Гитанас Науседа след проведения в четвъртък конферентен разговор на американския президент с държавни глави и правителствени ръководители на европейските държави от източния фланг на НАТО, предаде БНР.

Скайсгирите каза пред репортери, че страните, които могат да разчитат на такава помощ, са Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България. "В тези страни са възможни допълнителни елементи за увереност и допълнителни военни способности“, добави той.

По-рано тази седмица Байдън каза, че участие на САЩ в потенциален военен конфликт в Украйна "не е вероятно", но подчерта, че Вашингтон ще помогне на Киев за укрепване на отбранителните си способности, ако е необходимо.

Facebook logo
Бъдете с нас и във