Банкеръ Daily

Свят

Байдън обеща на Зеленски помощ за сигурността на Украйна

Сн. Си Ен Ен

Президентът Джо Байдън каза на украинския си колега Володимир Зеленски, че Съединените щати са твърдо ангажирани за запазване на териториалната цялост на Украйна и предложи на Киев 60 милиона долара под формата на помощ за сигурност, предаде Ройтерс.

"Съединените щати остават твърдо ангажирани към суверенитета и териториалната цялост на Украйна в лицето на руската агресия", каза Байдън в началото на среща в Овалния кабинет със Зеленски.
"Днес ще обсъдим как САЩ могат да продължат да подкрепят Украйна за постигане на напредък в демократичните реформи", добави американският президент.

Новият пакет за подпомагане на сигурността на Украйна в размер на 60 милиона долара ще включва противотанкови ракетни системи и друга военна техника. Предвижда се и хуманитарна помощ на стойност 45 милиона долара, каза високопоставен представител на правителството на Байдън преди визитата на украинския президент.

Това е първата среща на четири очи на двамата лидери, откакто Байдън пое поста през януари. Водеща тема на дискусиите им е газопроводът "Северен поток 2", който Украйна се страхува, че може да бъде използван от Русия като геополитическо оръжие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във