Банкеръ Daily

Свят

Байдън обеща да помогне с газ на Полша и България

Съединените щати ще помогнат в доставките на природен газ за Полша и България, след като Русия спря доставките за двете страни, обяви американският президент Джо Байдън. Байдън заяви, че се работи над пренасочване на природен газ директно към България и Полша в отговор на спирането на доставките от Русия.  

По думите на Байдън двете страни са посочили, че имат резерви от газ - Полша повече и България по-малко. "Ние работихме с нашите съюзници (като например Япония) и може да пренасочим нашата продажба на природен газ към тези страни директно към Полша и България", допълни президентът на САЩ.

САЩ няма да оставят  Москва да сплашва европейските страни, заплашвайки ги да ги лиши от енергийни ресурси, подчерта Байдън.

"Ние няма да ги оставим да използват техните резерви от петрол или от газ, за да избегнат последиците от тяхната агресия в Украйна", каза президентът на САЩ, визирайки руснаците. "Ние работим с други страни, като Южна Корея, Япония или Катар, за да помогнем на нашите европейски съюзници, заплашени от този руски газов шантаж", допълни той.

Заплахите на Владимир Путин да прибегне до ядрено оръжие са безотговорни и илюстрират чувството на отчаяние на Русия пред обрата, който е взела нейната офанзива в Украйна, каза още Байдън.

"Никой не трябва да подхвърля коментари ей така относно използването на ядрени оръжия или възможността да се прибегне до тях, това е безотговорно", заяви той.

"Това показва чувството на отчаяние, изпитвано от Русия, изправена пред жалкия й провал спрямо първоначалните й цели", допълни той.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във