Банкеръ Daily

Свят

Байдън няма намерение да се сприятелява с Ердоган

Ердоган някога беше част от избрана група лидери, които биха могли да наберат Тръмп директно по телефона.

Победата на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън над Доналд Тръмп, който някога наричаше турския лидер “добър приятел“, изглежда е поне частично отговорна за решението на турския президент Реджеп Ердоган да потърси подкрепа в Европа.

Ердоган някога беше част от избрана група лидери, които биха могли да наберат Тръмп директно по телефона, но с Байдън това едва ли ще се случи.

Номинираният от избрания за президент на САЩ Джо Байдън за държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Турция не се държи като съюзник и че Вашингтон ще обмисли дали не са необходими допълнителни санкции срещу Анкара заради придобиването на руски противовъздушни системи, предаде Ройтерс.

Миналия месец Вашингтон наложи дългоочакваните санкции срещу турската отбранителна промишленост заради придобиването от Анкара на противовъздушни системи С-400 от Москва. Покупката бе окачествена от Вашингтон като "голяма грешка".

"Идеята, че стратегически, така наречен стратегически, наш партньор действа съвместно с нашите най-големи стратегически съперници в Русия е неприемлива", заяви пред сенаторите Блинкън.

"Мисля, че имаме нужда да анализираме въздействието на съществуващите санкции и след това да преценим дали има нужда от още", изтъкна номинираният за държавен секретар Блинкън.

Някои назначения на Байдън вероятно стряскат Анкара, като например номинацията на Брет Макгърк в Съвета за национална сигурност, където той ще контролира Близкия изток и Африка.

Макгърк е откровен критик на политиката на Турция по отношение на Сирия, където САЩ подкрепят кюрдите. Така че Макрък ще играе важна роля за формирането на отношенията на Вашингтон с Ердоган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във