Банкеръ Daily

Свят

Байдън: Не търся ескалация с Русия, но ще я държа отговорна

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви снощи, че не се стреми към ескалация на напрежението с Русия, но предупреди, че Москва трябва да носи отговорност за своите действия, предаде Франс прес.

"Ясно заявих на президента Путин, че макар да не се стремим към ескалация, техните действия ще имат последици", каза Байдън в речта си пред двете камари на Конгреса по случай първите сто дни от управлението си. Той изтъкна, че "директно и съразмерно" е отговорил на намесата на Русия в изборите в САЩ и на кибератаките срещу американското правителство и компании.

Президентът на САЩ същевременно увери, че Москва и Вашингтон могат да си сътрудничат, когато това отговаря на взаимните им интереси.

Съединените щати не търсят конфликт с Китай, но са готови да защитават американските интереси във всички области, заяви още Байдън.

"В разговорите си с /китайския/ президент Си /Дзинпин/ му казах, че ние приветстваме конкуренцията и не търсим конфликт /с Китай/", но му дадох да разбере, че ще защитаваме американските интереси по всички направления", каза Байдън. Той изтъкна, че САЩ ще се борят срещу нечестните търговски практики, които се отразяват негативно на американските работници и на промишлеността, срещу кражбата на американски технологии и интелектуална собственост.

"Ние ще поддържаме силно военно присъствие в Индийския и Тихия океан, както правим това заедно с НАТО в Европа, но не за започване на конфликт, а за неговото предотвратяване", добави президентът. Той увери също, че САЩ никога няма да се откажат да защитават човешките права.

Байдън обърна повече внимание на Китай, отколкото на всеки друг външнополитически въпрос в речта си, фокусирана основно върху вътрешната политика, отбелязва Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във