Банкеръ Daily

Свят

Байдън нареди ново разследване на произхода на Ковид-19

Президентът на САЩ Джо Байдън призова американските разузнавателни служби да удвоят усилията си, за да обяснят произхода на коронавируса, довел до глобалната пандемия. Той поиска разузнавателните служби да му представят доклад по въпроса до 90 дни, предадоха световните агенции.

"САЩ ще продължат да работят с партньорите си по света, за да упражнят натиск върху Китай да участва той в едно пълно, прозрачно и основаващо се на доказателства международно разследване", каза американският президент и изрази разочарование от поведението на Пекин по този въпрос.

Байдън заяви, че доказателствата са недостатъчни, за да се заключи дали коронавирусът се e появил от човешки контакт със заразено животно или при лабораторен инцидент.

Държавният глава натовари американските национални лаборатории със задачата да подпомагат разследването.

Байдън не изключи и възможността категоричен извод за произхода на коронавируса да не бъде направен никога, предвид това, че китайското правителство е отказало да сътрудничи напълно на международните разследващи и те още в началото не са успели да отидат и да разследват на място.

"Това винаги ще вреди на каквото и да е разследване за произхода на COVID-19", смята Байдън.

Китайското посолство във Вашингтон осъди опитите за обвинение на Пекин в "лабораторно изтичане" на коронавируса. Това става ясно от изявление, публикувано на уебсайта на дипломатическата мисия, след като американският президент не изключи подобна версия на произход на Covid-19.

"Разследването трябва да бъде пълно, открито и научно обосновано, то трябва да бъде завършено и ситуацията трябва да бъде изяснена", се казва в становището на китайското посолство в САЩ.

Пекин призова Вашингтон темата с произхода на коронавируса да не се политизира, защото така се възпрепятстват международните усилия за борба с пандемията.

Новият коронавирус се появи за пръв път в китайския град Ухан в края на 2019 г. и оттогава се разпространи по целия свят, като отне живота на близо 3,5 милиона души и зарази към 168 милиона, по данни на американския университет "Джонс Хопкинс".

За произхода на коронавируса продължава да се знае малко, а Китай е докачлив към всяко предположение, че е можел да действа по-енергично в началните етапи на пандемията, за да я спре.

Facebook logo
Бъдете с нас и във