Банкеръ Daily

Свят

Байдън нарече въоръжено въстание щурмът на Капитолия през януари 2021-а

Щурмът на Капитолия на 6 януари през миналата година от привърженици на заемащия по това време поста президент на САЩ Доналд Тръмп е било въоръжено въстание. Това е казал американският лидер Джо Байдън в Конгреса в реч по случай първата годишнина от безредиците на Капитолийския хълм във Вашингтон. "Това място претърпя нападение. Животът на хората беше под заплаха. Столицата на страната се оказа в обсада. Това не беше група туристи. Това беше въоръжено въстание", е отбелязал той.

"Преди година това свещено място на демокрацията претърпя нападение. Волята на народа претърпя нападение. Нашата конституция беше изправена пред заплаха. В този момент ние трябва да решим, каква страна ще бъдем. Ще будем ли страна, която счита политическото насилие като нещо нормално? Ще будем ли страна, която позволява партийни чиновници, отговарящи за изборите, да опровергават законно изразената воля на народа? Ще будем ли страна, която живее не в светлината на истината, а под сянката на лъжите? Ние не можем да си позволим да бъдем такава страна!" е заявил Байдън.

Тръмп се опита да избегне мирното предаване на властта на човека, спечелил изборите за държавен глава през ноември 2020 година, е казал президентът на САЩ.

"За първи път в нашата история президентът не само загуби изборите, но той се  опита да предотврати мирното предаване на властта, когато тълпата, прибягвайки до насилие, нахлу в Капитолия. Но те не постигнаха това, което искаха. И в този ден на възпоменание ние трябва да гарантираме, че такава атака никога, никога няма да се случи отново", е отбелязал Байдън, който през ноември 2020 година спечили вота срещу Тръмп.

В своята реч днешният обитател на Белия дом неведнъж подложи своя предшественик на остра критика. Според Байдън, Тръмп, "активизирайки тълпата за нападението" на Капитолия, "в течение на дълги часове е наблюдавал случващото се по телевизията и нищо не е направил" за да спре участниците в безредиците.

"Бившият президент на САЩ изплете паяжина от лъжи за изборите през 2020 година. Той постъпи така, защото постави властта по-високо от принципите, защото той счита, че неговите интереси са по-важни, отколкото интересите на неговата страна, отколкото интересите на Америка, защото неговото наранено самолюбие има за него по-голямо значение, отколкото нашата демокрация или нашата конституция. Той не можеше да се помири с това, че загуби", казва Байдън.

Държавният глава, произнасяйки речта си, беше много емоционален и нито веднъж не назава Тръмп по име, използвайки само фразата "бивш президент".

Facebook logo
Бъдете с нас и във