Банкеръ Daily

Свят

Байдън може да окаже силен натиск върху България заради Скопие

Джо Байдън

Очаква се администрацията на  президентът на Съединените щати Джо Байдън да окаже засилен натиск върху България за вдигане на ветото за интеграция на Северна Македония в Европейския съюз, коментира експертът по Балканите Даниел Сървър пред македонската информационна агенция МИА.

Според него е съвсем възможно "предприсъединителните преговори между Скопие и Брюксел за членството на страната в ЕС да започне още този месец". 

Експертът заяви още, че  очаква американската администрация да окаже натиск върху България да намери бързо решение на „абсурдните искания към Македония“, свързани с езика и историята, които според него са предизвикали разочарование в много европейски столици и във Вашингтон.

"САЩ  ще окаже голям силен върху България. Въпреки че не съм убеден, че някой в София я слуша“, коментира Сървър.

В четвъртък френският президент Еманюел Макрон се срещна с премиера на Република Северна Македония Зоран Заев в Елисейския дворец в Париж.

Макрон изтъкна, че двете страни поддържат отношения на доверие и сътрудничество от обявяването на независимостта на Северна Македония, припомняйки, че Франция е допринесла за мирното решение на междуетническия конфликт, който доведе до Охридското споразумение, 20-годишнината на което ще се отбележи тази година.

"Вашата страна заслужава да започне преговорите с ЕС без отлагане", добави Макрон.

Заев коментира, че Северна Македония е подготвена за диалог, който ще донесе приемливо решение в рамките на Договора за приятелство с България.

"Това означава, че въпросът за македонския език и македонската идентичност не трябва да се оказват на преговорната маса", каза Заев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във